Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Cały dom wypełni się niesamowitym zapachem pieczonej terriny, którą przygotujesz z Bulionem drobiowym WINIARY. Ta mięsna przekąska, wywodząca się z Francji, to rodzaj rozpływającego się w ustach, aromatycznego pasztetu. Do przyrządzenia tego królewskiego dania wykorzystaj żurawinę, świeże mięso wieprzowe oraz delikatną pierś kaczki, a także inne wyborne dodatki, które zagwarantują niezapomniany smak!
Kacze piersi, boczek i karkówkę zmiel w maszynce o drobnych oczkach z dodatkiem szalotki i czosnku.
Wątróbkę oczyść, osusz i pokrój w kostkę.
W dużej misce połącz zmielone mięso z bułką tartą i bulionem drobiowym WINIARY rozpuszczonym w mleku, przyprawami, brandy i jajkami.
Dodaj pistacje, żurawinę oraz pokrojoną w grubą kostkę wątróbkę.
Dobrze wszystko wymieszaj, dopraw do smaku solą.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni.
Małą foremkę (jak keksówka) lub głębokie naczynie żaroodporne wypełnij mięsem.
Na samej górze ułóż plastry ciętej wzdłuż pietruszki.
Tak przygotowaną Terrinę piecz przykrytą folią aluminiową w kąpieli wodnej sięgającej do 1/2 wysokości foremki przez 2 godziny.
Na ostatnie 10 minut pieczenia zdejmij folię. Upieczoną terrinę wystudź i przechowaj w lodówce 24 godziny przed podaniem.