Terrina z jajkiem - nazwa, która z pewnością niewiele nam mówi. Jedni mogą kojarzyć "terrinę" z kuchnią egzotyczną, drudzy zaś mogą utożsamić ją z Bliskim Wschodem. Okazuje się jednak, że historia i miejsce powstania terriny jest bliższe, niż nam się to wydaje! Otóż to fenomenalne i smakowite danie wywodzi się z kuchni francuskiej. Co więcej, jest tam ono utożsamiane z "bochenkiem". Jednak nie jest to bochenek chleba, tylko specjalnie przygotowywanego farszu lub galaretki. Poniekąd terrina przypomina polski pasztet, który gotowany jest w aluminiowej brytfannie. Oczywiście, sposób skomponowania poszczególnych składników do farszu jest w dużej mierze dowolny. Jednak obecnie najpopularniejszą odmianą tego przepisu jest terrina z jajkiem, którą możemy przygotować samodzielnie!
Terrina z jajkiem - przystawka, przekąska i kompletne danie w jednym!
Terrina z jajkiem jest daniem wyjątkowo wszechstronnym. Tak naprawdę, zwyczajowo we Francji, spełnia ona rolę smakowitej przystawki przed daniem głównym. Jednocześnie, jeśli tylko mamy ochotę, możemy przygotować ją z różnymi dodatkami tak, by świetnie sprawdziła się np. jako obiad czy późny podwieczorek! Terrina z jajkiem może się świetnie komponować wraz z żurkiem, który zastąpi tradycyjną galaretę żelatynową. Co więcej, by zaoszczędzić nieco więcej czasu, możemy zdecydować się na wyrób gotowy. Dzięki żurkowi WINIARY, przygotowanie kompletnego obiadu z terriną, jajkiem i żurkiem w roli głównej zajmie nam tylko kilka minut. Warto w tym momencie podkreślić, że danie to wyróżnia się głębokim i wyrazistym smakiem. Może więc ono zagościć na stole świątecznym, urodzinowym czy na każdą, inną okazję!
Terrina z jakiem - przepis gotowy w kilka minut!
Przygotowanie terriny z jajkiem zajmie nam tylko kilka chwil! Nie musimy wykazywać się wyjątkowymi zdolnościami kulinarnymi. Musimy tylko ugotować jajko, rozpuścić żurek, połączyć go ze śmietaną i z żelatyną. Do foremki wystarczy włożyć folię aluminiową, ułożyć na dnie ugotowane na twardo jajka, a następnie zalać przygotowanym żurkiem. Po zastygnięciu można owinąć przygotowany "pasztecik" plastrami szynki lub boczku wędzonego. Taka terrina z jajkiem to danie proste w przygotowaniu, które może posłużyć jako przekąska lub obiad. Możemy je podawać z chlebem lub ze świeżymi kiełkami, które dodatkowo ozdobią całe danie. Ciekawym dodatkiem jest ocet, który z pewnością podkręci smak terriny z jajkiem. Warto więc postawić tu na pełną kreatywność i fantazję!