Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tiramisu to jeden z najlepszych włoskich deserów, oczywiście oprócz lodów. Lekki kremowy smak, z wyczuwalną nutą kawową i likierem Amaretto na miękkim biszkopcie tworzy doskonałą kompozycję. Niestety nie każdy może pozwolić sobie na zajadanie się tym specjałem. Jeśli masz alergię na jaja, musisz omijać szerokim łukiem klasyczny przepis, który zawiera ten składnik. Jest jednak alternatywa - przepis na tiramisu bez jajek!
W tej wersji proces przygotowywania deseru jest podobny. Bazę do kremowej, słodkiej masy stanowi serek mascarpone - w tym przypadku wymieszany ze śmietanką i cukrem waniliowym. Równolegle biszkopty nasącza się w ostudzonej kawie espresso (z dodatkiem likieru lub bez niego) i potem układa na przemian warstwy z biszkoptów i kremowej masy.
Tort tiramisu bez jajek zrobisz dość szybko. Pamiętaj jednak, że przed podaniem trzeba go schłodzić, dlatego faktyczny czas przygotowania to wiele godzin. Najlepiej przygotować wszystko wieczorem i wstawić do lodówki na całą noc, żeby następnego dnia cieszyć się gotowym przysmakiem.
Tiramisu przepis bez jajek to mocny kandydat do najlepszego letniego deseru na upały. W ciepłe dni będzie pasował do kawy dużo lepiej niż gęsty sernik albo szarlotka. To nie przypadek, że potrawa powstała we Włoszech. Do miejscowego klimatu pasuje idealnie, choć jest już popularna na całym świecie.
Jak podawać tiramisu bez jajek? Zazwyczaj przygotowany tort kroi się na kawałki o wielkości kremówki albo wuzetki. Innym pomysł na podanie to umieszczenie porcji tiramisu w pucharkach albo kubeczkach.
Możesz sięgać po ten deser zawsze gdy masz ochotę na coś pysznego bez pieczenia.
W dużej misce ubij 500g mascarpone i 500g śmietanki 30%. Kiedy masa będzie sztywna dodaj 1 opakowanie cukru wanilinowego i 2-3 łyżki cukru pudru i wymieszaj.
Nasącz każdy biszkopt ladyfingers w ostudzonym espresso (z amaretto) na kilka sekund, aby nie były zbyt mokre. Układaj warstwę nasączonych biszkoptów na dnie naczynia do zapiekania lub formy.
Na warstwę biszkoptów wyłóż połowę masy z mascarpone i śmietanki, równomiernie ją rozprowadzając. Ułóż kolejną warstwę nasączonych biszkoptów na masie. Na drugą warstwę biszkoptów wyłóż pozostałą masę z mascarpone i śmietanki, wygładzając powierzchnię.
Przykryj naczynie folią spożywczą i wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Przed podaniem, posyp wierzch tiramisu kakao.