Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wielbicielom zupy pomidorowej polecam też:
Przepis na domowy przecier pomidorowy
Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Układamy w naczyniu żaroodpornym.
Ząbki czosnku obieramy, kroimy w plasterki i układamy na pomidorach. Posypujemy odrobiną pieprzu ziołowego i cukru oraz solimy. Na koniec skrapiamy olejem rzepakowym.
Paprykę myjemy i kroimy na dwie części. Wkładamy do worka do pieczenia i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym obok pomidorów.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy 1 godzinę.
Po tym czasie odstawiamy do wystudzenia i usuwamy skórkę z pomidorów i papryki.
W głębokiej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju rzepakowego. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Wrzucamy na rozgrzany olej i po chwili dodajemy pokrojoną włoszczyznę.
Smażymy aż cebula nabierze złotego koloru i zalewamy bulionem. Od razu dodajemy upieczone i obrane pomidory z czosnkiem i papryką.
Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy słodką i ostrą paprykę oraz 3 łyżki ryżu.
Stawiamy na najmniejszym gazie i gotujemy pod przykryciem 20 minut. Pod koniec gotowania doprawiamy solą, pieprzem i cukrem z wanilią.
Gotową zupę miksujemy blenderem.
Można podawać z natką pietruszki i pokruszoną gorgonzolą.