Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Torcik z którym każdy sobie poradzi bo zrobiony jest z naleśników.Do zrobienia kremu wykorzystałam nowy budyń Winiary do ciast i kremu z kawałkami wanilii. Rodzina będzie zachwycona jak zrobimy im taki torcik.
Do pojemnika wysokiego wsypuję mąkę, dodaję jajka, mleko, wodę, sól, roztopione i wystudzone masło i miksuję blenderem ciasto. Połowę odlewam do miseczki, a do drugiej połowy dodaję kakao i dalej miksuję. Ciasto może wydawać się rzadkie ale jak wstawimy do lodówki na godzinę zgęstnieje.
Do garnka wlewam 350 ml mleka, masło i i zagotowuję. Do reszty mleka wsypuję budyń, dodaję cukier i skórkę pomarańczową i dokładnie mieszam. Wlewam do gotującego się mleka i chwilę gotuję. Gorący budyń przykrywam folią spożywczą tak żeby folia dotykała budyniu. Zapobiega to powstawaniu kożucha i odstawiam do przestygnięcia.
W tym czasie smażę naleśniki na odrobinie oleju. Usmażyłam po 10 sztuk jasnych i czekoladowych naleśników o średnicy 19 cm.
Do miski przekładam serek mascarpone, dodaję śmietanę i mieszam delikatnie mikserem na wolnych obrotach. dodaję stopniowo budyń i dalej ucieram ale wolno. Nie chcemy żeby z kremu zrobiło się masło.<br/>Naleśniki smaruję na przemian kremem raz jasny jaz czekoladowy i układam jeden na drugim.
Czekoladę gorzką, masło, śmietanę rozpuszczam w kąpieli wodnej i polewam torcik.Dekoruję owocami, naleśnikiem, czekoladowym motylem. Torcik wstawiam do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem posypuję czekoladą startą.