Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ciasto: Cukier miksujemy z olejem na puszystą masę. Następnie do powstałej masy dodajemy 5 żółtek i ponownie miksujemy.<br/>Dodajemy startą pietruszkę, mąkę ryżową oraz owsianą, proszek do pieczenia, skórkę z pomarańczy. Miksujemy.<br/>Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec miksowania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ponownie miksujemy do połączenia składników.<br/>Do wcześniej przygotowanego ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy łyżką.<br/>Tak przygotowaną masę pietruszkową wlewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia i pieczemy je ok. 45 min. w 175 stopniach Celsjusza.<br/>Po upieczeniu wystudzone blaty przekrajmy na 2 części. Najlepiej przekrawać je następnego dnia, gdyż ciasto bardziej "dojrzeje" i będzie łatwiejsze do przekrojenia.<br/>Każdą część ciasta można naponczować np. mocną herbatą, przełożyć kremem budyniowym Winiary i udekorować wg uznania.
Krem:<br/>Szklankę mleka mieszamy z budyniem, cukrem i mąką. <br/>Resztę mleka doprowadzamy do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlewamy powoli rozdrobniony proszek i gotujemy do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę).
Krem odstawiamy do przestygnięcia, a następnie przekładamy nim blaty pietruszkowe. Dekorujemy wierzch ciasta według uznania, np. ulubionymi owocami.