Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Truskawki umyj i pokrój na ćwiartki.
Formę o średnicy 20 cm wyłóż folią spożywczą.
Na środku tortownicy ułóż kilka biszkoptów jako spód.
Dookoła brzegu tortownicy układaj podłużne biszkopty jeden obok drugiego.
Żelatynę wsyp do rondelka z grubym dnem i zalej zimną wodą tak żeby ją przykryć, odstaw na ok. 8 minut. Następnie podgrzej ciągle mieszając, aż się rozpuści, nie gotuj (żelatyna traci przy zagotowaniu właściwości żelujące). Zdejmij z ognia.
Przepis na krem budyniowy: 0,5 szklanki mleka wymieszaj z budyniem, cukrem i mąką. Resztę mleka doprowadź do wrzenia razem z masłem. Do gotującego się mleka z masłem wlej powoli rozrobiony proszek i gotuj do zgęstnienia energicznie mieszając (ok. 1 minutę). Po zdjęciu z ognia, dodaj żelatynę. Dokładnie wymieszaj. Krem odstaw do całkowitego przestygnięcia.
Połowę kremu przełóż do tortownicy z biszkoptami. Ułóż połowę truskawek, delikatnie wciskając je w krem. Na truskawki wyłóż resztę pozostałego kremu. Wstaw na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Po wyjęciu z lodówki ostrożnie wyjmij deser z tortownicy i ściągnij folię. Ozdób resztą truskawek.