Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, szczyptę soli, pokrojone na kawałki masło i jajko i zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na około godzinę.
Przygotowujemy dwa placki, które pieczemy w dwóch takich samych tortownicach. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na stolnicy oprószonej mąką i przekładamy do formy do pieczenia albo gdyby ciasto kleiło się zbytnio do wałka po prostu równomiernie wylepiamy nim spód blaszki. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy w tej temperaturze około 15 minut.
Każdą galaretkę rozpuszczamy w 450 ml gorącej wody i odstawiamy do schłodzenia.
Tortownicę owijamy folią aluminiową lub folią spożywczą i wkładamy do niej jeden blat. Układamy na nim pokrojone owoce (kawałki brzoskwini lub nektarynki, jabłka, winogrona).
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć, ale ciągle będzie jeszcze płynna, wylewamy ją na ułożone owoce i wkładamy do lodówki na około godzinę, po tym czasie przykrywamy galaretkę drugim blatem i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Gdy galaretka już stężeje, przygotowujemy krem do ozdobienia tortu. Śmietanę, serek mascarpone i cukier puder umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego kremu.
Orzechy lub płatki migdałów prażymy na suchej patelni. Orzechy tłuczemy w moździerzu lub rozdrabniamy blenderem.
Wierzch i boki tortu smarujemy kremem i dekorujemy go owocami i rozdrobnionymi orzechami lub płatkami migdałów oraz listkami melisy lub mięty.