Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
CIASTO: Żółtka oddzielić od białek, białka ubić ze szklanką cukru aż piana będzie sztywna, dodać żółtka ,obie mąki i proszek do pieczenia, upiec biszkopt.
Krem karpatka ugotować według przepisu, ostudzić i utrzeć z masłem, na koniec dodać drobno pokrojone i odsączone owoce.
Wystudzone ciasto przekroić na 3 części i wykroić z niego 6 kółek różnej wielkości (dolne kółko , najlepiej wyciąć małym talerzykiem, a później wycinać mniejsze od tego kółka, tak by po nałożeniu jedno na drugie powstała piramida)
Do nasączenia najlepiej użyć soku z ananasa lub brzoskwini.
WYKONANIE: Na dużym talerzu układamy na środku największe koło ,nasączamy ponczem, smarujemy masą i przykrywamy następnym kółkiem i tak aż do ostatniego kółka. W ostatnim najmniejszym kółka wycinamy dziurkę na środku, tak by można w nią było włożyć lalkę, tzn. jej górną część bez nóg. Nogi odejmujemy by lalka się trzymała uzupełniamy szczeliny wokół masą.
Ubijamy śnieżki z 1/2 szklanki mleka. Tak ubitą śmietanę przekładamy do maszynki do dekoracji tortów i zdobimy spódnicę lalki. Aby spódnica była kolorowa ,do śmietany można dosypać galaretkę. Ja dodałam czerwoną i powstała biało -różowa kreacja lalki .