Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pyszny tort bezowy to jeden z niewielu wypieków, do którego wykonania nie potrzeba mąki. Mocno słodka beza z chrupiącą skórką i piankowym wnętrzem to gwarancja niepowtarzalnego smaku. Krem budyniowy na bazie budyniu WINIARY do ciast i kremów wzbogacony żółtkiem i połączony z masłem nadaje całej masie aksamitny, maślany smak. Przeciwwagą dla lekkości bezy jest masa budyniowa. Do tego kolejna warstwa bezy i lekki jak chmurka krem śmietankowy. Całość udekorowana świeżymi owocami. U mnie truskawki i kiwi dla wzmocnienia smaku i kontrastu pełnią ważną rolę. Tort bezowy dzięki nim nie jest mdły, a warstwy mają urozmaicony smak. Na owocowo-budyniowy tort bezowy przepis prosty jest dla każdego.
Tort bezowy to przyjemność na każdą okazję
Bardzo prosty przepis na tort bezowy z kremem budyniowym i owocami to sposób na wyjątkowy wypiek, który zaskoczy wszystkich gości i da Ci mnóstwo satysfakcji. Tort bezowy można podawać na każdą okazję, będzie doskonały na urodziny lub od święta. Każda pani domu da sobie z nim radę. Do osiągnięcia sukcesu wystarczy tylko troszeczkę cierpliwości oraz dobra organizacja pracy. Pierwszym etapem przygotowania tortu bezowego jest sporządzenie masy bezowej. Jajka, których będziesz używać do tortu, wyciągnij wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową. Oddzielone białka zmiksuj mikserem, dodając do całości niewielką szczyptę soli. Gdy całość zacznie sztywnieć, możesz dodać do masy białkowej cukier. Kontynuuj mieszanie, aż konsystencja bezy będzie gęsta.
Wszystkie sprawdzone przepisy na tort bezowy zalecają, aby do gęstej masy bezowej dodać na końcu sok z cytryny oraz mąką ziemniaczaną. Cały zabieg ma spowodować ustabilizowanie bezy, a ty będziesz mieć pewność, że tort zachowa swoją piętrową strukturę.
Jak wypiec idealne blaty bezowe?
Ciasto podziel na dwie części, pierwsza z nich będzie spodem, a druga górą. Jak zrobić idealnie równe okręgi? Mamy na to patent. Z papieru do pieczenia wytnij dwa okręgi o średnicy około 22 cm, możesz w tym celu obrysować średnicę talerza. Jedną z części uformuj całkiem na płasko, a na drugiej, wierzchniej uformuj górki łyżkę, aby była nieco wyższa. Sukces w przygotowaniu blatów bezowych gwarantują odpowiednie warunki pieczenia. Nagrzej piekarnik z termoobiegiem do 150 stopni i włóż blaty bezowe, następnie zmniejsz grzanie do 110 stopni i piecz bezy przez 1,5 godziny.
Tort bezowy to aksamitne wnętrze w owocowym otoczeniu
Do wykonania masy wystarczy kilka prostych kroków, z mleka, budyniu i żółtka ugotuj masę budyniową. Po wystygnięciu masy wystarczy zmieszać ją ze zmiksowanym wcześniej na puch masłem. Całość umieść na dolnym blacie bezowym, a całość przykryj górną warstwą bezy. Górną warstwę bezy można udekorować śmietankowym kremem oraz dowolnymi owocami.
Białka w temperaturze pokojowej zmiksuj razem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec dodaj powoli cukier i miksuj, aż masa będzie gęsta i lśniąca.
Zmniejsz obroty miksera do minimum i wlej sok z cytryny. Chwilę miksuje i dodaj przesianą mąkę ziemniaczaną. Miksuj tylko do połączenia.
Na dwóch arkuszach papieru do pieczenia narysuj okrąg o średnicy około 22 cm (można obrysować talerz).
Wyłóż po połowie bezę. Jedną część uformuj bardziej płasko, natomiast drugą nieco wyższą wyciągając do góry boki za pomocą łyżki.
Piekarnik nagrzej do 150 stopni z termoobiegiem i włóż oba blaty bezowe. Od razu zmniejsz temperaturę do 110 stopni z termoobiegiem i piecz przez minimum 1,5 godz.
Po upieczeniu bezę możemy zostawić w piekarniku lub lekko uchylić drzwiczki i zostawić do wystudzenia.
400 ml mleka podgrzej razem z cukrami. W pozostałym mleku rozpuść przesiany proszek budyniowy oraz żółtko. Cały czas mieszając dodaj powoli mieszaninę.
Gotuj, aż do zgęstnienia masy i odstaw do wystudzenia.
Miękkie masło zmiksuj na tzw. puch, następnie dodaj po łyżce ostudzony budyń, aż do wykorzystania całego.
Niższy blat bezowy za pomocą łopatki odrerwij od papieru. Przełóż na talerz lub paterę i wyłóż krem budyniowy.
Podobnie z drugim blatem, po oderwaniu od papieru, ułóż go na kremie.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie i zostaw do wystudzenia. Kremówkę zmiksuj na sztywną masę, następnie dodaj przesiany cukier puder oraz powoli wlej żelatynę.
Krem wyłóż na górę bezy. Wierzch udekoruj świeżymi owocami np. truskawkami i kiwi.
WSKAZÓWKI: 1.Blaty bezowe możesz upiec dzień wcześniej i zostawić w zamkniętym piekarniku, aby nie chłonęły wilgoci z otoczenia. Krem i owoce nakładasz w kolejnym dniu. 2. Tort bezowy nie lubi zbyt długiego przetrzymywania i najlepiej podawać go zaraz po dodaniu kremów. Beza pod wpływem wilgotnych składników zaczyna mięknąć i staje się gąbczasta, dlatego nie czekaj z jego podaniem. 3. Owoce możesz dowolnie zmieniać kierując się swoimi upodobaniami, ale szczególnie polecam te o wyrazistym i nawet lekko kwaśnym smaku.