Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Impreza urodzinowa nie może obejść się bez imponującego tortu. Zastanawiasz się, jak upiec deser, który zachwyci gości i solenizanta? Poznaj przepis na tort biszkoptowy z bitą śmietaną i owocami. Biszkopt nie jest najłatwiejszy do wykonania, jednak z dodatkiem proszku do pieczenia ciasto pięknie wyrasta i jest przy tym niezwykle puszyste.
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet. Odstawić do wyrośnięcia. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i miksować do jego rozpuszczenia. Żółtka pomieszać z białkami dodać mąkę i olej i wszystko razem wymieszać.
Gotową masę przelać do tortownicy o średniej wielkości i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50-60 minut.
Do przekładania: Pokroić brzoskwinie z puszki na paski. Ubić śmietanę z cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietanfixy. Gotowe ciasto wyciągnąć odstawić do ostygnięcia, przekroić na 3 części. na każdą z nich nałożyć warstwę bitej śmietany na której ułożone są pokrojone brzoskwinie. Ułożyć jedną na drugą i całość posmarować wkoło bitą śmietaną na wierzch ułożyć cukrowe różyczki, połówki winogron, mandarynki, pozostałe brzoskwinie lub inne owoce wobec upodobać i gotowe.