Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli lubicie wypieki z fantazją, zapraszamy na pyszny tort marchewkowy z mocnym akcentem orzechowym. Oryginalne ciasto przygotowujemy na proszku do pieczenia, z dodatkiem startej marchewki i pokrojonego ananasa oraz wiórkami kokosowymi, cynamonem i Cukrem wanilinowym WINIARY. Do kremu wykorzystamy puszkę gotowej masy kajmakowej o smaku orzechowym, z serkiem mascarpone i rozdrobnionymi orzechami laskowymi. Dekorujemy pięknie orzechami (włoskimi i laskowymi), schładzamy i podajemy na deser, do filiżanki czarnej kawy.
Jajka wybij do misy i ubij mikserem na puch. Cały czas ubijając na szybkich obrotach dodaj cukier brązowy i cukier waniliowy i miksuj, aż się rozpuści. Następnie zmniejsz obroty i cienkim strumieniem wlej olej.
Orzechy włoskie rozdrobnij bardzo mocno nożem lub blenderem. Dodaj je do masy jajecznej wraz z wiórkami, rozdrobnionym ananasem, startą marchewką i delikatnie wymieszaj łyżką.
Mąkę wymieszaj wraz z sodą, cynamonem, solą i proszkiem do pieczenia i dosyp do masy jajeczno-marchewkowej. Dokładnie i delikatnie wymieszaj do połączenia wszystkich składników.
Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej na nią otrzymaną masę. Piekarnik nagrzej do temperatury 150°C, włóż blaszkę i piecz ok. 60-75 minut, ostudź.
Orzechy laskowe rozdrobnij, najlepiej w malakserze, na bardzo drobno.
Serek mascarpone przełóż do miski, dodaj masę kajmakową i miksuj na delikatnych obrotach do uzyskania jednolitej konsystencji.
Już nie miksując wrzuć rozdrobnione orzechy laskowe i połącz je z masą drewnianą łyżką.
Przestudzone ciasto przekrój na pół i przełóż 2/3 kremu orzechowego.
Lekko dociśnij, wierzch posmaruj pozostałą masą i umieść w lodówce na ok. 120 minut.
Tort podawaj schłodzony, udekorowany orzechami.