Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortilla to pochodzący z kuchni meksykańskiej rodzaj placka pszennego lub kukurydzianego. Ponieważ jest cienki, łatwo go formować – zawijać w rulony, kieszonki itp. Stanowi ciekawą alternatywę dla pieczywa i cieszy się w Polsce rosnącą popularnością. Dziś podpowiadamy, jak przygotować tortillę na ciepło z szynką i serem .
Choć tortillę można przygotować samodzielnie, to gdy potrzebujemy zaledwie jednego czy dwóch placków, lepiej sięgnąć po gotowe wyroby, które bez problemu znajdziemy w supermarketach. Zaoszczędzi nam to sporo czasu i nie będzie dużym wydatkiem. Aby przygotować tortillę na ciepło z szynką i serem , wystarczy nagrzać patelnię (bez tłuszczu) i położyć na niej placek tortilli, następnie ułożyć na nim plastry szynki, sera, trochę pokrojonej w kostkę papryki, plasterki pomidora, sałatę oraz ketchup i Majonez Dekoracyjny WINIARY. Po ściągnięciu z patelni placek z farszem należy zawinąć. Tortilla na ciepło z szynką i serem gotowa, smacznego!
Jeśli chcesz, warzywne składniki tortilli na ciepło z szynką i serem możesz modyfikować, na przykład dodając zielony ogórek lub rezygnując z grzybków. Rodzaj sera i szynki również jest dowolny, możesz wybrać swój ulubiony lub wykorzystać ten, który akurat masz w lodówce.
Placek tortilli połóż na desce. Posmaruj go ketchupem i majonezem.
Na placek połóż szynkę, ser, dodaj paprykę, pomidora i rukolę albo szpinak.
Zawiń tortillę i połóż na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Chwilę podsmaż. Zjedz jeszcze ciepłą tortillę.