Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tortilla - ten cienki placek z mąki kukurydzianej, który wypełniony jest różnymi dodatkami, od zawsze będzie kojarzył się z kuchnią meksykańską. Nie da się ukryć, że przysmak ten bardzo szybko dotarł do Europy, gdzie stał się wyjątkowo popularny. W Polsce tortille traktujemy głównie jako danie typu "fast-food", w Meksyku jednak jest to...pełnowartościowy obiad! Odwiedzając Acapulco czy Mexico City można natknąć się na zwykłe budki z tortillą, a także na prestiżowe restauracje, które również posiadają ją w swoim menu. Co więcej, kuchnia meksykańska znana jest z tego, że nie stroni od pikanterii.
Tortilla z wołowiną i warzywami - przekąska na imprezę i nie tylko!
Nawet osoby, które nie przepadają za zbyt pikantną kuchnią, nie będą w stanie oprzeć się smakowitym plackom, wypełnionym soczystą wołowiną oraz warzywami. Wiele osób może to danie kojarzyć jako klasyczną przekąskę, która króluje na imprezach. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Tortilla z wołowiną to świetny pomysł na obiad w meksykańskim stylu. Jej przygotowanie tak naprawdę zajmie tylko chwilę, jeśli wcześnie przygotujemy sobie posiekaną wołowinę - opcjonalnie, możemy ją nawet zamarynować. Wszelkie dodatki w formie kukurydzy, fasoli czy świeżych ziół kupimy w każdym markecie. Możemy także dołożyć do środka świeże warzywa jak np. pomidor czy ogórek. Całość wystarczy zwinąć w charakterystyczny rulonik i gotowe. Właśnie przygotowaliśmy tortillę na obiad, przyjęcie urodzinowe, czy w formie smakowitej przekąski.
Tortilla z wołowiną - czy można ją przygotować wersji łagodnej?
Tradycyjny przepis na tortillę z wołowiną i warzywami zakłada wykorzystanie świeżej i marynowanej papryczki chilli. Oczywiście nie trzeba mieć wątpliwości co do tego, że danie to jest dość pikantne. Jednak czy tortilla z wołowiną może być przygotowana także w wersji łagodnej? Oczywiście! W tym wypadku warto zrezygnować z papryczki chilli lub przełamać jej smak, dodając do środka placka łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś preferujemy bardziej ziołowy smak, wówczas przygotujmy w osobnej miseczce sos na bazie jogurtu greckiego, majonezu oraz oregano. Możemy posmarować nim wnętrze tortilli, jeszcze przed umieszczeniem tam mięsa i innych dodatków. Tortilla z wołowiną i warzywami daje nam wiele możliwości - możemy ją idealnie dopasować do naszych potrzeb!
Wołowinę drobno siekamy w robocie kuchennym.
Marynowaną papryczkę i paprykę świeżą drobno kroimy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Wrzucamy posiekaną wołowinę, pokrojoną paprykę i cebulę, smażymy na dość dużym ogniu często mieszając.
Gdy mięso zbrązowieje, ogień zmniejszamy i dodajemy posiekany czosnek wraz z papryką. Dodajemy mielony kmin rzymski, sól oraz pieprz.
Mieszamy i smażymy kilka minut, aż czosnek zacznie wydzielać przyjemny aromat. Następnie dodajemy Sos pomidorowy WINIARY rozprowadzony w 200 ml zimnej wody.
Całość mieszamy, aby sos się wymieszał z płynem i mięsem. Smażymy kilka minut aż się zagotuje.
Pod koniec dodajemy osączoną kukurydzę oraz fasolę. Jeszcze tylko szczypta oregno, ostatnie wymieszanie i gotowe.
Placki tortilli wrzucamy na suchą patelnię (najlepiej grillową). Prażymy parę minut.
Na tak przygotowane placki nakładamy na środek sos z wołowiny oraz starty ser.
Jeden brzeg zwijamy, a następnie zwijamy całą tortillę. Smacznego! Do środka możesz dołożyć ulubione dodatki np. świeżą kolendrę, śmietanę, sałatę albo granat.