Tortilla - ten cienki placek z mąki kukurydzianej, który wypełniony jest różnymi dodatkami, od zawsze będzie kojarzył się z kuchnią meksykańską. Nie da się ukryć, że przysmak ten bardzo szybko dotarł do Europy, gdzie stał się wyjątkowo popularny. W Polsce tortille traktujemy głównie jako danie typu "fast-food", w Meksyku jednak jest to...pełnowartościowy obiad! Odwiedzając Acapulco czy Mexico City można natknąć się na zwykłe budki z tortillą, a także na prestiżowe restauracje, które również posiadają ją w swoim menu. Co więcej, kuchnia meksykańska znana jest z tego, że nie stroni od pikanterii.
Tortilla z wołowiną i warzywami - przekąska na imprezę i nie tylko!
Nawet osoby, które nie przepadają za zbyt pikantną kuchnią, nie będą w stanie oprzeć się smakowitym plackom, wypełnionym soczystą wołowiną oraz warzywami. Wiele osób może to danie kojarzyć jako klasyczną przekąskę, która króluje na imprezach. Jednak nie dajmy się zwieść pozorom. Tortilla z wołowiną to świetny pomysł na obiad w meksykańskim stylu. Jej przygotowanie tak naprawdę zajmie tylko chwilę, jeśli wcześnie przygotujemy sobie posiekaną wołowinę - opcjonalnie, możemy ją nawet zamarynować. Wszelkie dodatki w formie kukurydzy, fasoli czy świeżych ziół kupimy w każdym markecie. Możemy także dołożyć do środka świeże warzywa jak np. pomidor czy ogórek. Całość wystarczy zwinąć w charakterystyczny rulonik i gotowe. Właśnie przygotowaliśmy tortillę na obiad, przyjęcie urodzinowe, czy w formie smakowitej przekąski.
Tortilla z wołowiną - czy można ją przygotować wersji łagodnej?
Tradycyjny przepis na tortillę z wołowiną i warzywami zakłada wykorzystanie świeżej i marynowanej papryczki chilli. Oczywiście nie trzeba mieć wątpliwości co do tego, że danie to jest dość pikantne. Jednak czy tortilla z wołowiną może być przygotowana także w wersji łagodnej? Oczywiście! W tym wypadku warto zrezygnować z papryczki chilli lub przełamać jej smak, dodając do środka placka łyżkę jogurtu naturalnego. Jeśli zaś preferujemy bardziej ziołowy smak, wówczas przygotujmy w osobnej miseczce sos na bazie jogurtu greckiego, majonezu oraz oregano. Możemy posmarować nim wnętrze tortilli, jeszcze przed umieszczeniem tam mięsa i innych dodatków. Tortilla z wołowiną i warzywami daje nam wiele możliwości - możemy ją idealnie dopasować do naszych potrzeb!