Czy można wskazać najbardziej charakterystyczne danie dla
kuchni meksykańskiej? Z pewnością w tym momencie każdy z nas będzie widział oczyma wyobraźni aromatyczne tortille, wypełnione kurczakiem i ostrym sosem. Jest to typowe danie tex-mex, które stało się szybko popularne w całej Europie i nie tylko. Jeśli kochamy pikantne potrawy, a także cenimy sobie wielosmakowość, to te tortille z całą pewnością spełnią nasze oczekiwania. Dodatkowo, jeśli aktualnie planujemy niezapomnianą imprezę domową, to przepis na tortille z kurczakiem pozwoli nam zaskoczyć gości, a także zaoszczędzić wiele, cennego czasu. Ich przygotowanie jest proste i szybkie, a składniki są dostępne w każdym markecie spożywczym. Nawet na drugi dzień taką tortillę możemy zabrać ze sobą do pracy i cieszyć się jej wyrazistym smakiem podczas przerwy na lunch.
Przepis na tortille z kurczakiem - gotowy w kilka minut
Przepis na tortille z kurczakiem to sprawdzony sposób na to, by zaskoczyć zebranych gości lub wykreować szybki obiad, kiedy aktualnie brakuje nam czasu. Średnio ich przygotowanie nie zajmie więcej niż około 25 minut. Gotowe, kukurydziane placki znajdziemy w każdym sklepie, więc jedyne co musimy zrobić, to je podgrzać. Następnie wystarczy przygotować zielony sos, w którym główną rolę odgrywa papryczka serrano. Dawkujmy ją rozsądnie, gdyż jest ona wyjątkowo pikantna w smaku. Kolejno wraz z ziołami i innymi warzywami przygotowujemy kurczaka i wypełniamy nim podgrzane placki. Szybko i prosty sposób przygotowaliśmy danie, które nie rozczaruje nawet najbardziej zagorzałych miłośników meksykańskiej kuchni. Co więcej, pamiętajmy o tym, że danie to sprawdzi się nie tylko na imprezę o charakterze domówki. To także świetnym pomysł na przekąskę lub urozmaicenie grillowego przyjęcia w ogrodzie.
Czy przepis na tortille z kurczakiem można zmodyfikować?
Jeśli nie przepadamy za wyrazistym, ostrym smakiem, wówczas przepis na tortille z kurczakiem możemy nieco zmodyfikować. Po pierwsze zmniejszmy ilość papryczki serrano, którą dodajemy do sosu. Możemy nawet z niej całkowicie zrezygnować i zastąpić ją suszonym chilli, które jest delikatniejsze w smaku. Co więcej, jeśli stopień pikantności dalej jest dla nas za wysoki, to do wnętrza tortilli dodajmy łyżkę jogurtu naturalnego, a także sok z cytryny. Dzięki temu wyważymy i poniekąd zniwelujemy ostrość. Pozostałe składniki nie powinny się jednak zmieniać, gdyż to one świadczą o wyjątkowości dania.