Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Podczas przygotowywania tej zupy będzie trzeba się trochę nasiekać i nakroić, zaufajcie jednak, że warto! Już podczas gotowania, kiedy zaczną uwalniać się pierwsze aromaty warzyw, jedną nogą będziecie na słonecznym Półwyspie Apenińskim. Dostawicie drugą, kiedy toskańska zupa z bakłażanem, cukinią i papryką będzie rozlewana do misek.
W przepisie wykorzystałam pomidory w puszce. Włosi używają ich równie często (o ile nie częściej) jak świeżych pomidorów. Dzięki takiemu rozwiązaniu przepis staje się uniwersalny. Dodatek soku z pomarańczy sprawia, że zupa ma w sobie jeszcze więcej słońca i zyskuje na słodyczy.
Z podanych składników przygotujesz 6-8 porcji zupy.
Cebule i czosnek obrać, drobno posiekać
Marchewki umyć, obrać, pokroić w plasterki.
Bakłażana umyć, pokroić kostkę, przełożyć do miski, zasypać solą. Przykryć, dociskając kawałki, aby puściły soki.
Cukinię umyć, pokroić na plastry lub w półksiężyce.
Papryki umyć, wydrążyć, pokroić w kostkę.
Na dnie dużego garnka rozgrzać oliwę.
Zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Dodać gałązki rozmarynu, paprykę słodką i ostrą oraz marchewkę, krótko przesmażyć.
Następnie dodać pokrojoną paprykę. Smażyć przez kolejne 5-7 minut.
Podsmażone warzywa zalać bulionem warzywnym. Gotować przez ok. 15 minut.
Po tym czasie dodać bakłażana oraz cukinię oraz pomidory.
Wymieszać i gotować do miękkości wszystkich warzyw.
Pod koniec gotowania zupę doprawić oregano, bazylią oraz obficie solą i pieprzem.
Na końcu dolać sok z pomarańczy.
Zupę podawać z pieczywem.