Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Pożywne i smaczne śniadanie to doskonałe rozpoczęcie każdego dnia. Pamiętajmy o tym, że pierwszy posiłek dodaje nam energii i sprawia, że mamy chęci do działania. W tym wypadku warto postawić na tosty francuskie, które są idealnym daniem także na kolację! Jeśli chcemy zaskoczyć domowników prostym i jednocześnie pysznym posiłkiem, przyjrzyjmy się bliżej temu, jak przyrządzić tosty francuskie na słodko. Co jest najważniejsze podczas tworzenia tego dania? Jakie zalety ma śniadanie na słodko?
Pyszne tosty francuskie
Tosty francuskie na słodko mają szerokie grono zwolenników. Doceniają je nawet najwięksi smakosze, którzy stawiają na dania proste i szybkie. Tosty możesz zanieść ukochanej osobie do łóżka, wzbudzając jej zachwyt! Do wyboru mamy wersje zarówno na słodko, jak i na słono, co zależy od naszego gustu. Co ciekawe, do tostów z powodzeniem wykorzystamy chleb, chałkę lub ciasto drożdżowe. Możliwości jest bardzo dużo, nic więc dziwnego, że tosty francuskie są tak lubiane przez osoby w każdym wieku. Przepis na tosty francuskie odznacza się prostotą, łatwością wykonania i uniwersalnością. Danie tego typu posłuży nam na co dzień i na szczególne okazje. Można je podać przykładowo z kawą, kakao lub herbatą, ciesząc się ich smakiem i chrupkością. Takie śniadanie sprawi, że mamy siłę i energię na cały dzień.
Jak zrobić tosty francuskie?
Jak przygotować tosty francuskie na słodko? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Na szczęście przepis jest niezwykle łatwy, dlatego nawet początkujące osoby sobie z nim poradzą. Pieczywo kroimy na kromki, a w płaskim naczyniu rozbijamy jajka za pomocą widelca. Do tego dodajemy mleko i dokładnie mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na uznanie zasługują także dodatki takie jak cukier wanilinowy lub miód, cynamon i sól. Co dalej? Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, natomiast pieczywo moczymy w masie jajecznej z każdej strony. Jeśli mamy do czynienia z czerstwym pieczywem, trzeba pamiętać o dokładnym namoczeniu. Potem kromki umieszczamy na patelni i smażymy ok. 2 minuty z każdej strony. Jajko musi się ściąć, a powierzchnia tostów zarumienić.
Z czym można podawać tosty francuskie? Do tego celu posłużą nam między innymi owoce, miód, konfitury, syrop klonowy lub cukier puder. Zastanówmy się, co najbardziej lubimy i stwórzmy wyjątkową kompozycję na swoim talerzu! Smaczne i sycące tosty francuskie mogą być świetnym dodatkiem do kawy. Możemy je przygotować na podwieczorek, śniadanie lub kolację, zaskakując swoich bliskich wyjątkowym smakiem.
Pieczywo pokrój na kromki około 1,5 - 2 cm grubości. W płaskim naczyniu rozbij widelcem jajka. Dodaj mleko i całość dokładnie wymieszaj do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodaj miód lub cukier wanilinowy, sól oraz cynamon i wymieszaj.
Na patelni rozgrzej tłuszcz na średniej mocy. Pieczywo zamocz dokładnie w masie jajecznej z każdej strony. Im bardziej czerstwe pieczywo, tym dokładniej namocz. Tak przygotowane kromki umieść na patelni i smaż po około 2 minuty z każdej strony, aż jajko się zetnie, a powierzchnia tostów zarumieni.
Tosty podawaj z owocami, konfiturą, miodem, syropem klonowym lub jedynie posypane cukrem pudrem.
Ula