Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Grzyby dokładnie oczyszczamy z drobinek piasku i resztek leśnego runa. Odcinamy nóżki (można je wykorzystać do przygotowania przyprawy z suszonych grzybów), kapelusze kroimy w paski.
Cebulkę kroimy w kostkę.
Podduszamy na maśle grzyby z cebulką. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
W 0,5 l osolonej wody gotujemy pęczak, odcedzamy.
Zawartość torebki z zupą grzybową rozprowadzamy w 1l zimnej wody, zagotowujemy ciągle mieszając.
Do gotującej się zupy dodajemy pęczak i podsmażone grzyby, gotujemy 5 minut.
Dodajemy śmietankę, mieszamy. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym, dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki lub listkami tymianku.