Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Por przecinamy na pół, płuczemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy w ćwierćtalarki. Podduszamy na maśle w garnku z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego.
Marchewkę, pietruszkę, seler, ziemniaki myjemy, obieramy. Ziemniaki i seler kroimy w kostkę, pietruszkę i marchewkę w talarki. Wrzucamy pokrojone warzywa do podduszonego pora, podlewamy wodą, gotujemy 10 minut.
W tym czasie kalafiora myjemy. Łodygę kroimy w kostkę, kwiat dzielimy na różyczki. Dodajemy do garnka z zupą, dodajemy szczyptę soli, szczyptę gałki muszkatołowej, szczyptę pieprzu, gotujemy kolejne 10 minut.
Odlewamy chochlę lub dwie zupy, miksujemy, dodajemy z powrotem do garnka, dodajemy śmietankę, mieszamy.
Zupę hojnie posypujemy posiekaną natką koperku lub pietruszki.