Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Mąkę przesiać na stolnicę, dodać wodę i sól. Zagnieść ciasto.
Ciasto wyrabiamy przez około 25 minut, na koniec tworzymy kule i wałkiem wybijamy je z każdej strony.
Słoninę i wołowinę posiekać dość drobno.
Powstały farsz doprawiamy cukrem, solą, pieprzem, zmiażdżonym czosnkiem oraz majerankiem (można dodać 2-3 łyżki rosołu) Mieszamy na jednolity farsz.
W 1,5l wody rozpuszczamy rosół i zagotowujemy go.
Ciasto rozwałkowujemy, wykrawamy kółeczka np. literatką.
Na każdym placuszku kładziemy kulkę mięsną.
Sklejamy jak pierożki i wrzucamy do gotującego się rosołu.
Gotujemy przez 3-4 minuty.
Podajemy tuż po przygotowaniu np. polane masłem.