Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Barszcz ukraiński to chyba jedyny barszcz, wokół którego dyskusja mogłaby się odbywać w nieskończoność. Jakie warzywa powinny się w nim znaleźć, a jakie wręcz nie powinny? Na jakim mięsie powinien być gotowany? Czy ma być z fasolą czy też nie? Dobrze o takich rzeczach dyskutować przy stole, najlepiej nad talerzem pełnym pysznego ukraińskiego barszczu. A może lepiej dyskusję odłożyć na później. Szkoda, by barszcz wystygł. Na zimno dobrze smakuje tylko w charakterze chłodnika.
Tradycyjny barszcz ukraiński przede wszystkim musi być pełen warzyw. Do garnka poza burakami trafia też cebula, marchew i koniecznie kapusta. Latem można dorzucić garść zielonej fasolki szparagowej. Zimą może to być biała fasola. Niezbędne są również pomidory, na przykład w postaci przecieru lub koncentratu. Barszcz ukraiński najlepiej przygotować na żeberkach, co oczywiście nie oznacza, że na wywarze drobiowym (lub nawet tylko warzywnym) nie będzie pyszny. Będzie! Jednak żeberka nadają barszczowi specyficzny smak. Niektórzy twierdzą, że jeśli ma to być tradycyjny barszcz, musi być właśnie na żeberkach. A jak wygląda tradycyjny barszcz ukraiński w Waszych domach?
Nastawiamy wywar na barszcz. Żeberka myjemy, zalewamy 1,5 l wody, zagotowujemy, odszumowujemy. Dodajemy do zupy włoszczyznę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotujemy 2 godziny, od czasu do czasu uzupełniamy odparowaną wodę.
Na głębszej patelni lekko rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Szklimy na oleju. Pod koniec dodajemy szczyptę soli i cukier oraz przeciśnięty przez praskę czosnek.
Do cebuli dodajemy marchewkę startą na tarce o dużych oczkach, chwilę dusimy.
Buraki obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do marchewki z cebulą. Dodajemy do warzyw ocet winny, chwilę smażymy.
Do gotującego się wywaru dodajemy podsmażone warzywa i posiekaną kapustę włoską. Mieszamy, gotujemy 15-10 minut. Pod koniec dodajemy ćwierć szklanki przecieru pomidorowego.
Zupę na talerzach dekorujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę z buraków można także zabielić śmietaną.