Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Trzy truskawkowe galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody. Przestudź, wymieszaj z truskawkami. Odłóż do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki.
Tężejącą galaretkę wylej do tortownicy wyłożonej folią spożywczą, wyrównaj i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Wszystkie schłodzone składniki na krem umieść w misie miksera. Ubijaj do otrzymania gęstego kremu, nie za długo aby się nie zważył. Krem przygotuj bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Białka umieść w misie miksera. Ubijaj, zwiększając obroty miksera, do otrzymania sztywnej pianki. Dodawaj cukier, stopniowo, łyżka po łyżce, aż do wyczerpania cukru i otrzymania gęstej, błyszczącej piany. Pod sam koniec ubijania dodaj mąką ziemniaczaną.
Formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem. Wysmaruj masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy.
Piecz w temperaturze 140 C przez około 1 godzinę. Beza powinna być chrupka i wypieczona, lekko popękana. W razie konieczności lekko przedłuż (lub skróć) czas pieczenia. Wystudź.
Galaretkę wyjmij z lodówki i wyłóż na nią gotowy krem, wyrównaj. Na wierzch wyłóż wystudzoną bezę. Schłodź przez 2 godziny w lodówce.