Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Tymbaliki najlepiej jest przygotować przy okazji gotowania wywaru na zupę :) Nazwa pochodzi z francuskiego, gdzie "timbale" oznacza kocioł. Timbalikami dziś najczęściej nazywa się dania zalewane wytrawną galaretką, która powstała na bazie Rosołu drobiowego WINIARY. Aby galaretka odpowiednio połączyła składniki, nie zapomnij o żelatynie. Całość podawaj z sosem tatarskim stworzonym z m.in.Majonezu Dekoracyjnego WINIARY.
W 1 litrze wody rozpuść kostki rosołowe.
Do rosołu dodaj filety z kurczaka lub indyka i ugotuj je na bardzo wolnym ogniu.
Ugotowane filety wyciągnij i pokrój w kostkę.
Do rosołu wrzuć rozmrożoną marchewkę z groszkiem i zagotuj.
Warzywa odcedź i pozostaw do wystygnięcia.
Żelatynę wsyp do kubeczka lub miseczki i zalej 3-4 łyżkami zimnej wody.
Pozostaw do momentu całkowitego wchłonięcia wody przez żelatynę.
Tak przygotowaną żelatynę przełóż do gorącego rosołu drobiowego i gotuj przez około 1-2 minuty, stale mieszając.
Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w ćwiartki i nałóż do filiżanek lub małych jedno porcjowych miseczek.
Pokrój grubo natkę pietruszki i połącz z marchewką z groszkiem.
Na jajka układaj na przemian marchewkę z groszkiem i ugotowanego kurczaka lub indyka.
Całość zalej ciepłym rosołem z żelatyną i pozostaw w chłodnym miejscu do całkowitego ostygnięcia.
Czas na sos. Ogórki konserwowe lub korniszony pokrój w drobną kostkę i odciśnij z nadmiaru zalewu octowej.
Pieczarki pokrój w drobną kostkę.
Jajka obierz i pokrój w kostkę.
Majonez wymieszaj z musztardą oraz jajkami, ogórkami i pieczarkami.
Jeżeli jest taka konieczność dopraw szczyptą świeżo zmielonego czarnego pieprzu oraz cukrem (ilość dodanego cukru zależna jest od kwasowości ogórków i rodzaju użytej musztardy).