Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos tzatziki nie bez powodu jest tak ceniony i lubiany w naszym kraju. Pasuje do wielu dań, dlatego z powodzeniem można go przygotować zarówno na śniadanie, jak i na kolację oraz obiad. Jak przygotować ten wyjątkowy sos? Na szczęście to zadanie jest bardzo łatwe. Sos zrobimy w kilka minut, ciesząc się wyjątkowym dodatkiem do wielu posiłków.
Sos tzatziki
Sos tzatziki z jogurtu naturalnego to popularny grecki sos jogurtowy, który sprawnie wykonamy w zaciszu domowym. Może nam posłużyć zarówno na co dzień, jak i na specjalne okazje. Nie zapominajmy o dodaniu majonezu WINIARY, który dodatkowo urozmaica i podkreśla smak sosu. Jak zrobić sos tzatziki z majonezem? To pytanie zadaje sobie wiele osób. Należy połączyć majonez z sałatkowym ogórkiem (wcześniej startym na grubej tarce), świeżą miętą i szczypiorkiem. Okazuje się, że w Turcji oraz Grecji jest to dodatek serwowany do gyrosa i souvlaki. Z kolei w naszym kraju chętnie sięgamy po przepis na sos tzatziki zwłaszcza w letnim sezonie, podczas przygotowywania grillowanego mięsa - od karkówki, po żeberka, kiełbasy, drób i wołowinę. Poza tym sos świetnie komponuje się ze świeżą bagietką i grillowanymi warzywami.
Przepis na sos tzatziki
Jeśli chodzi o sos tzatziki, przepis jest bardzo łatwy, dlatego każdy sobie z tym poradzi. Nawet wtedy, gdy na co dzień mało gotujemy, przygotowanie sosu tzatziki zajmie nam najwyżej kilka minut. Pierwszym krokiem jest obranie ogórków, a następnie ich starcie na tarce o dużych oczkach, posolenie i odciśnięcie soku. Następnie, majonez WINIARY łączymy z jogurtem, ogórkiem oraz szczypiorkiem i posiekaną miętą. Gotowe - pyszny sos można spożywać z różnorodnymi dodatkami!
Sos tzatziki - do czego?
Warto wiedzieć, że sos tzatziki świetnie komponuje się z pitą. Można podawać sos oddzielnie lub od razu smarując pitę tym dodatkiem. Poza tym, tzatziki są idealne do gyrosa i mięsnych potraw. Dip tego typu stanowi dodatek nie tylko do dań głównych, lecz także do różnych przekąsek. Pamiętajmy o tym, że połączenie z polskim chlebem także jest doskonałe! Do czego sos tzatziki? Kolejna propozycja to zaserwowanie sosu do ryb i pieczywa. Wszelkie dania smażone, połączone z takim sosem nabiorą całkiem nowego charakteru.
Pyszny sos tzatziki przygotować można na kolację z całą rodziną lub na imprezy w plenerze. Najchętniej przygotowujemy ten sos w letnim okresie, jednak można po niego sięgać przez cały rok. W tym celu posłuży nam wskazany przepis, przedstawiony w najłatwiejszy sposób. W efekcie bardzo szybko ten dodatek stanie się jednym z ulubionych sosów całej rodziny!
Ogórek obierz, zetrzyj na tarce o dużych oczkach, posól, odciśnij sok.
Majonez Dekoracyjny WINIARY połącz z jogurtem, ogórkiem, szczypiorkiem i posiekaną miętą.