Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sezon w pełni! Warto skorzystać z pięknej pogody i wypróbować różnorodne przepisy do przygotowania w plenerze. Tym razem mamy dla Was inspirację, idealną na letniego grilla: kurczaka po jamajsku w egzotycznej marynacie.
Drób to mięso soczyste i delikatne, polecane osobom, które preferują lżejszą odmianę grilla. Sekretem tego dania jest aromatyczna marynata, przygotowana na bazie meksykańskiej salsy. Ten nieco pikantny sos Salsa WINIARY na bazie pomidorów, z wędzoną papryczką chipotle, świetnie skomponuje się z jogurtem, kolendrą i cytrusami.
Do zrobienia marynaty warto wykorzystać łodygi zieleniny - zamiast kolendry, może to być bazylia lub pietruszka. Po dorzuceniu cząstek cytryny, pomarańczy i limonki, całość blendujemy na gładką masę.
Sos salsa przyda się również do doprawienia placków tortilli, które smarujemy przed zgrillowaniem, a wierzch posypujemy sezamem. Wystarczy parę chwil i gotowe! Jamajska marynata to świetny sposób na wykorzystanie tego, co zostało nam w kuchni i pretekst do przygotowania mniej oczywistej, nieco tropikalnej potrawy. Smacznego!
Składniki marynaty (limonkę, pomarańczę, cytrynę, łodygi ziół, ząbki czosnku, sól i pieprz) zmiksuj z sosem WINIARY oraz jogurtem.
Pokryj marynatą kurczaka i odstaw do zamarynowania na minimum 1 h.
Po tym czasie usuń większość marynaty i zgrilluj kurczaka po ok. 7-9 min z każdej strony.
Placki tortilli pokrój na paski. Skrop oliwą i posmaruj sosem Salsa WINIARY. Posyp sezamem. Tak przygotowane grilluj z każdej strony, aż będą chrupkie.