Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
W momencie, kiedy nasi goście zbliżają się z wizytą, zawsze chcemy zaskoczyć ich "czymś" wyjątkowym. Mowa tu więc o daniu, które jest nie tylko oryginalne, smakowite, ale także posiada szereg walorów wizualnych. Wobec tego, jednym z najlepszych rozwiązań będą udka z kurczaka z chrupiącą skórką. Drób jest jednym z tych mięs, których przygotowanie nie jest zbytnio wymagające. Wystarczy kilka minut w piekarniku, by uzyskało ono wymaganą miękkość i chrupkość. Dodatkowo, wykonanie wcześniejszej marynaty z majonezu dekoracyjnego WINIARY i innych składników jest równie proste. Z pewnością uda się nam to danie przygotować, zanim nasi goście zapukają do drzwi!
Chrupiąca skórka z kurczaka - jak ją przygotować?
Pieczone udka z kurczaka z chrupiącą skórką to jedno z tych dań, którego przygotowanie jest banalnie proste. Jednak wiele osób, podczas pieczenia smakowitych udek zastanawia się, jak wydobyć maksymalną chrupkość skórki? Okazuje się, że jest to kwestia odpowiednio wykonanej marynaty! Czosnek, majonez oraz pozostałe składniki pozwolą na wydobycie nie tylko pełni smaku, ale także kolorytu i chrupkości. Takie pieczone udka i chrupiąca skórka z kurczaka prezentują się świetnie tuż po upieczeniu i są gotowe do tego, by zaserwować je na talerzu w towarzystwie ulubionych dodatków. Pamiętajmy także o tym, że udka powinny być pieczone w temperaturze nie większej niż 200 stopni Celsjusza, przez okres nie dłuższy niż 55 minut. To również będzie miało wpływ na finalną chrupkość skórki!
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką - idealne rozwiązanie na każdą okazję!
Udka z kurczaka z chrupiącą skórką to unikalny i sprawdzony przepis, który sprawdzi się dosłownie podczas każdej okazji. Możemy to danie przygotować i zaserwować w kontekście rodzinnego obiadu w gronie najbliższych. Jednocześnie, udka z chrupiącą skórką świetnie sprawdzą się również jako smakołyk na bardziej formalne okazje jak np. rocznica ślubu czy przyjęcie weselne. To smaczne i proste w przygotowaniu danie jest także wyjątkowo uniwersalne!
Z czym serwować udka z chrupiącą skórką?
Chrupiąca skórka z kurczaka i delikatne mięso będą się świetnie komponować razem z młodymi ziemniaczkami z wody lub ziemniakami pieczonymi. Jednocześnie, możemy także zaserwować je z ryżem lub po prostu zestawem surówek. Ciekawym dodatkiem okazuje się również sos czosnkowy, który dodatkowo podbija smak chrupiącej skórki w marynacie. Zaserwujmy więc to danie z takimi dodatkami, które najlepiej wpisują się w nasze preferencje!
Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę.
Majonez wymieszać z musztardą, czosnkiem, olejem, przyprawą Ziarenka.
Umyte udka lub ćwiartki osuszyć i włożyć do przygotowanej marynaty. Przykryć i odłożyć do lodówki na kilka godzin.
Następnie ułożyć w naczyniu żaroodpornym, oprószyć pieprzem, odrobiną soli, mieloną papryką, przykryć i włożyć do nagrzanego piekarnika.
Piec w temp 200 stopni około 50-55 minut dla udek, a dla ćwiartki w 180 stopniach 70-90 min, podlewając od czasu do czasu powstałym sosem.