Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Udka z kurczaka to smaczna propozycja na obiad. Jednak zwykle przepis na udka z kurczaka zakłada ich smażenie, przez co stają się ciężkostrawne i kaloryczne. Dla odmiany proponujemy dziś o wiele lżejszą wersję – udka z kurczaka na parze z parowaru. Wypróbuj nasz łatwy i szybki przepis na udko w przyprawach z parowaru.
Zacznij od dokładnego umycia i osuszenia udek. Przelej do miseczki 4 łyżki oliwy, dosyp słodką mieloną paprykę, sól czosnkową, majeranek, tymianek, pieprz oraz Sos Amerykański BBQ WINIARY. Wymieszaj dokładnie i taką marynatą natrzyj dokładnie każde z udek. Odstaw je do lodówki najlepiej na noc, jednak jeśli nie możesz czekać – niech będzie to przynajmniej godzina.
Po tym czasie przełóż mięso do parowaru. Gotuj udka na parze przez 35 minut. Prawda, że proste? A do tego szybkie, jeśli liczyć tylko czas potrzebny na przygotowania – wystarczy przygotować mieszankę ziół i przypraw, reszta w zasadzie dzieje się sama.
Z czym podać udko w przyprawach z parowaru? Najlepiej z bukietem warzyw przygotowanych w podobny sposób, to znaczy na parze. Możesz sporządzić taką mieszankę samodzielnie, ze świeżych warzyw, lub wykorzystać mrożoną mieszankę. Tak podane udko w przyprawach z parowaru będzie lekkim, pożywnym i zdrowym obiadem.
Udka dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą, Sosem Amerykańskim BBQ WINIARY oraz przyprawami i ziołami. Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie przełożyć do parowaru.
Gotować przez 35 minut.
Podawać natychmiast po przyrządzeniu. Najlepiej smakuje z parowanymi warzywami, ale można spróbować również innych dodatków.