Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Chcesz rozpieszczać swoją rodzinę i przyjaciół wyjątkowym jedzeniem? Mamy coś w sam raz na specjalne okazje. Oto danie dla miłośników mięsnych potraw. Zobacz nasz przepis na udziec jagnięcy w aromatycznym, ziołowo-chrzanowym sosie.
Udziec jagnięcy – przepis na specjalne okazje
Jeśli czasem chcesz przygotować dla swoich bliskich zachwycające danie, udziec jagnięcy idealnie się do tego nadaje. To delikatne w smaku i bardzo soczyste mięso, które najlepiej sprawdza się jako pieczeń. Jego przygotowanie zajmuje nieco czasu, ale nie jest skomplikowane. Wystarczy tylko odpowiednio dobrać przyprawy i dodatki, żeby przyrządzić obiad z efektem wow! Jagnięcina to też mięso o niskiej zawartości tłuszczu, dlatego sprawdzi się w diecie osób, które chcą dbać o linię.
W naszym przepisie dodatkiem do jagnięciny będą warzywa korzeniowe, m.in. ziemniaki, seler i marchewka. A sos przygotujesz na bazie świeżych ziół, śmietany, musztardy i przypraw, które jeszcze bardziej podkreślą smak mięsa. Dodatkiem do tego dania może być też sałatka ze świeżych warzyw lub pikle.
Przygotuj z nami udziec jagnięcy – przepis już na Ciebie czeka. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 180°C grzanie góra/dół (lub do 150°C z termoobiegiem). Ziemniaki umyj i przekrój na pół. Marchew i seler umyj, obierz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę i czosnek posiekaj. Gałązki rozmarynu i tymianku umyj i osusz.
Udziec jagnięcy umyj, osusz i dopraw Maggi. Na dużej patelni lub w brytfannie rozgrzej olej słonecznikowy. Usmaż na nim mięso, aż będzie rumiane ze wszystkich stron. Dodaj pokrojone warzywa, gałązki rozmarynu i tymianku i smaż całość przez chwilę. Jeśli chcesz, możesz ponownie dodać nieco Maggi.
Do mięsa i warzyw dodaj po 200 ml wody i białego wina oraz bulion drobiowy WINIARY. Całość przełóż do naczynia żaroodpornego, przykryj je i wstaw do piekarnika na ok. 60 minut.
Przygotuj sos. Szczypiorek, trybulę i lubczyk umyj, osusz i drobno pokrój. Zioła wymieszaj ze śmietaną, musztardą, solą i pieprzem.
Po upieczeniu mięsa, wyjmij je z piekarnika i trzymaj w cieple. Po kilku minutach pokrój mięso i podawaj je z mieszanką warzyw oraz z ziołowym sosem chrzanowym.