Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Jeśli masz już dość ciężkich mięs lub takich, których smak pozostawia wiele do życzenia, udziec z indyka pieczony w ziołach z pewnością przypadnie Ci do gustu. To danie, które możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów i zjeść niemalże o każdej porze dnia — na śniadanie, obiad i kolację. Choć jego całościowe wykonanie zajmuje prawie 14 godzin, to nie musisz martwić się o to, że aż tyle czasu będziesz musiał(a) spędzić w kuchni. Rzeczywiste przygotowanie pieczeni z udźca indyka nie powinno Ci zająć więcej niż kilkanaście minut. Natomiast smak, który uzyskasz, będzie godny największych mistrzów kulinarnych. Czego będziesz potrzebować, aby przyrządzić to danie? Tylko kilku składników, z których większość z nich najprawdopodobniej masz w swoim domu. Przydadzą Ci się: udo indyka, Przyprawa uniwersalna ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprz, liść laurowy, oliwa, zioła prowansalskie, ziele angielskie, papryka ostra mielona oraz czosnek granulowany. Dokładne proporcje znajdziesz w spisie powyżej.
Pieczeń z udźca indyka — przepis krok po kroku
Przygotowując udziec z indyka pieczony w naczyniu, zaczynamy od przygotowania samego mięsa. Należy je dokładnie umyć i ususzyć, a następnie natrzeć oliwą. Kolejny krok to przyprawienie. Udziec trzeba lekko oprószyć Przyprawą uniwersalną ZIARENKA SMAKU WINIARY, pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi, czosnkiem i papryką, a następnie obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim. Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na całą noc (około 12 godzin), a po tym czasie ponownie spryskujemy oliwą. Tą samą oliwą należy także wysmarować naczynie żaroodporne i przełożyć do niego indyka. Całość pieczemy w piekarniku o temperaturze 200 stopni przez 1,5 godziny. Aby mięso zachowało swój aromat i teksturę, należy co jakiś czas podlewać go powstałym sosem.
Udziec z indyka pieczony w ziołach — smak, którego nie da się podrobić
Dobrze zrobiony udziec z indyka pieczony w piekarniku to gwarancja głębokiego smaku, w którym mięso będzie grało główną rolę, a wykorzystane przyprawy dodadzą mu aromatu. Z każdym kęsem będziesz czuł(a) soczystego indyka rozpływającego się w ustach. I to niezależnie od tego, w jaki sposób go podasz. Świetnie sprawdzi się na gorąco do obiadu lub kolacji, ale także na zimno do kanapek. Możesz położyć go na zimnej płycie podczas rodzinnych uroczystości, a także podać bliskim podczas zwyczajnego posiłku. Aromat udźca z indyka sprawia, że to mięso świetnie odnajduje się w każdej sytuacji.
Udziec dokładnie umyć i osuszyć. Natrzeć oliwą. Oprószyć przyprawą uniwersalną, pieprzem, ziołami prowansalskimi, czosnkiem oraz papryką. Obłożyć liśćmi laurowymi i zielem angielskim.
Odstawić do lodówki na całą noc.
Po tym czasie ponownie spryskać oliwą.
Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, przełożyć do niego mięso. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około półtorej godziny. Co jakiś czas podlewać powstałym sosem.
Podawać na gorąco do obiadu lub na zimno do kanapek.
ANNA