Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Ziemniaki, marchewkę i seler obierz i pokrój w kostkę. Natkę pietruszki i koperek posiekaj.
Kaszę pęczak opłucz w zimnej wodzie. Zalej świeżą wodą i odstaw do namoczenia. Ogórki pokrój w półplasterki.
W garnku obsmaż cebulę i warzywa. Dodaj kawałki wołowiny, kości wieprzowe, listek laurowy oraz bulion WINIARY. Całość zalej ok. 2 l wody. Doprowadź do wrzenia i gotuj ok. 1 godz. pod przykryciem na małym ogniu.
Dodaj ziemniaki i odcedzoną kaszę. Dopraw chrzanem i gotuj, aż te będą miękkie. Na końcu dodaj pokrojone ogórki oraz wodę z ogórków (do smaku). Całość gotuj jeszcze 10 min.
Na końcu zupę dopraw solą i pieprzem oraz posiekanymi ziołami. Możesz dodatkowo zabielić zupę kwaśną śmietaną lub podać śmietanę w talerzu wraz ze świeżymi ziołami.
Gotową zupę podawaj z kawałkami mięsa, kwaśną śmietaną i ziołami.