Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z kapusty wytnij głąb. W dużym garnku zagotuj wodę i umieść w niej kapustę wyciętym głąbem ku górze. Gotuj ok. 10-15 min, aż liście zmiękną. Ostrożnie wyciągnij kapustę – uwaga na gorącą wodę! Kiedy przestygnie, obierz delikatnie z liści i przełóż do zimnej wody.
Cebulę i czosnek posiekaj i obsmaż na oleju, aż staną się miękkie i rumiane.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na grubej tarce. Następnie odciśnij solidnie, aby pozbyć się nadmiaru wody i umieść w misce.
Do ziemniaków dodaj mielone mięso, kaszę jaglaną, kaszę gryczaną, usmażoną cebulę oraz 1 łyżkę bulionu WINIARY. Całość dokładnie wymieszaj i dopraw solą i pieprzem.
Gotowym farszem faszeruj liście i zwijaj - jak klasyczne gołąbki. Liście porwane lub których nie wykorzystasz ułóż na dnie dużego garnka. Na wierzchu dosyć ściśle układaj gołąbki.
Całość zalej gorącą wodą, tak żeby lekko przykryła gołąbki. Dodaj listek laurowy, ziele angielskie oraz bulion WINIARY i gotuj pod przykryciem ok. 1h. Na koniec sos dopraw solą i pieprzem.
Dodatkowo do sosu możesz dodać 1 łyżkę koncentratu pomidorowego. Dzięki czemu sos będzie bardziej treściwy.