Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Sos serowy do zapiekanek do doskonały dodatek, nadający im wyrazistego smaku. Dodatkową jego zaletą jest to, że zapieczona pod nim potrawa nie będzie sucha. W Polsce zdobywa coraz większą popularność dzięki swojej uniwersalności i możliwości szybkiego przygotowania. Jest bardzo lubiany przez dzieci, nawet te, które mają opinię niejadków. Może być stosowany do różnego typu zapiekanek mięsnych, jak i warzywnych. Zapiekać można pod nim nawet jajka oraz kluski śląskie. Jego uniwersalność doceniają osoby lubiące w kuchni eksperymentować, ponieważ można modyfikować nieco jego smak w zależności od rodzaju użytych przypraw. Sos serowy do zapiekanki najpierw pokochali Amerykanie, ale stosuje się go też w kuchni włoskiej, angielskiej czy francuskiej.
Sos serowy do zapiekanki — jakiego sera użyć?
Aby sos serowy do zapiekanki miał nie tylko dobry smak, ale też jak najwięcej wartości odżywczych najlepiej wybierać dobrej jakości żółty ser, który łatwo się rozpuszcza. Należy unikać wyrobów seropodobnych i topionych wątpliwego pochodzenia, które mogą zawierać dużo szkodliwej chemii. W zależności od tego, czy sos serowy do zapiekanki ma mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak dobiera się gatunek sera. Dobrze sprawdza się w osiągnięciu delikatnego serowego smaku popularna gouda, mozzarella lub cheddar. Jeśli natomiast chce się przyrządzić zapiekankę z kuchni francuskiej, lepiej sprawdzi się ser ostrzejszy. Trzeba pamiętać, że dodatek mleka jeszcze złagodzi jego smak. Taki sos śmietanowy do zapiekanki osiągnie kremową konsystencję i będzie się rozpływał w ustach.
Sos serowy do zapiekanki — jakie przyprawy do niego dodać?
Sos serowy do zapiekanki wyśmienicie smakuje w wersji łagodnej, po dodaniu jedynie soli i odrobiny pieprzu. W tym wariancie nic nie zakłóca smaku i aromatu żółtego sera. Można do niego dodać również odrobinę kurkumy, która nada mu żółty kolor. Używając go do zapiekanek makaronowych czy ziemniaczanych, można dołożyć także szczyptę gałki muszkatołowej. Pasują do niego także takie zioła jak bazylia czy oregano, zielona pietruszka, a także czerwona mielona papryka, zarówno słodka, jak i ostra. Zwolennicy czosnku mogą go także dodać, ale trzeba uważać, aby z jego ilością nie przesadzić i nie zabić smaku i aromatu sera.
Jak widać, sos serowy do zapiekanki można delikatnie modyfikować poprzez zmianę gatunku sera czy przypraw, nadając mu smak, który będzie najlepiej pasował do przygotowywanego dania. Jest świetną bazą do wypracowania sobie własnego unikalnego smaku, który zachwyci rodzinę.
Mleko przelej do rondelka, dosyp sos WINIARY, zagotuj, ciągle mieszając.
Dodaj mieszankę serów i mieszaj do połączenia składników.
Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Sos nie zgęstniał, jajka w śmietanie się nie ścięły.