Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Suszone grzyby namocz w gorącej wodzie na około 30 minut, a następnie odcedź i drobno posiekaj. Cebule drobno posiekaj. Pieczarki pokrój.
Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę, aż będzie złocista. Dodaj pokrojone pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dodaj namoczone grzyby, bulion warzywny i smaż wszystko przez kilka minut.
Dopraw solą, pieprzem, a na końcu dodaj bułkę tartą, aby zagęścić farsz. Odstaw do ostygnięcia.
W misce wymieszaj mąkę, sól, gorącą wodę i olej. Zagnieć ciasto, aż będzie elastyczne, a następnie przykryj je i odstaw na około 30 minut. Ciasto rozwałkuj cienko i wykrawaj małe kółka. Na każdym kółku umieść łyżeczkę farszu, zlep brzegi, tworząc małe uszka.
Gotuj uszka w osolonej wodzie przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Podawaj najlepiej z barszczem czerwonym.