Pierogi wareniki są daniem pochodzącym z kuchni ukraińskiej. To właśnie stamtąd się wywodzą i tam są najbardziej popularne. Ale z pewnością posmakują wszystkim fanom pierogów i dań mącznych, których znaleźć można prawie we wszystkich krajach. Wareniki ukraińskie to propozycja na niedrogi, bezmięsny obiad, który przygotujesz z łatwo dostępnych składników. Zobacz, jak zrobić varenyky z kapustą i zaskocz swoich bliskich ciekawym obiadem, który szybko zniknie z talerzy.
Na początek szczypta informacji czym właściwie są wareniki ukraińskie. Pierogi wareniki lub też inaczej varenyky to średniej wielkości pierogi (gotowane lub smażone na głębokim tłuszczu), które nadziewa się rozmaitymi farszami i podaje jako danie główne albo dodatek do zup. Zwykle serwuje się je np. do czystego barszczu czerwonego lub esencjonalnego bulionu. Ale mogą też być samodzielnym posiłkiem – wtedy podaje się je z okrasą z masła i cebulki lub boczku albo z dodatkiem kwaśnej śmietany. Wareniki z kapustą to bezmięsna wersja tych pierogów – w sam raz nie tylko dla wegetarian. Z apetytem zjedzą je także miłośnicy mięsnych potraw.
Wareniki ukraińskie (varenyky) przygotowuje się podobnie do znanych w Polsce pierogów, np. tych z kaszą, grzybami czy z mięsem. Pierwszym, bardzo ważnym elementem tej potrawy jest oczywiście ciasto. Zrobisz je z zaledwie z kilku składników: mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Jeśli obawiasz się, że jajko sprawi, że ciasto będzie zbyt twarde i mało plastyczne, możesz z niego zrezygnować i dodać więcej wody. Dzięki temu cały przepis będzie nie tylko wegetariański, ale też wegański. W ten sposób z łatwością dopasujesz pierogi wareniki do swoich smaków i zrobisz danie, dokładnie takie, jak lubisz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej urozmaicić jego smak, do farszu dodaj swoje ulubione zioła albo przyprawy albo podaj wareniki ukraińskie w zupełnie nowy sposób, np. z sosem czosnkowym lub gęstym, aromatycznym sosem grzybowym (w takim wydaniu mogą też zagościć na świątecznym stole).
Jeśli szukasz przepisu, który urozmaici Twoje codzienne menu, a także jest prosty w przygotowaniu i nie wymaga używania wyszukanych składników, varenyky są w sam raz dla Ciebie! Zainspiruj się naszym pomysłem na wareniki z kapustą i ugotuj to danie dla siebie i swoich bliskich. Zapowiada się pyszny obiad!