Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
Kapustę kiszoną odciśnij i posiekaj. Świeżą kapustę pokrój w cienkie paski. Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
Kapustę kiszoną umieść w garnku i dodaj wodę (aby tylko przykryła kapustę). Dodaj bulion WINIARY i gotuj, aż kapusta zmięknie (ok. 20-30 min).
Po tym czasie dodaj świeżą kapustę i duś całość ok. 10 min.
Po tym czasie kapustę odcedź z nadmiaru płynu. Dodaj usmażoną cebulę oraz dopraw całość solą i dużą ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu.
Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.