Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
Kapustę kiszoną odciśnij lekko i posiekaj. Umieść w garnku i zalej wodą. Gotuj, aż będzie miękka ok. 20-30 min. Po tym czasie odstaw do przestudzenia. Kapustę odcedź z nadmiaru płynu.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana.
Ugotowane mięso zmiel w maszynce do mięsa lub malakserze. Dodaj usmażoną cebulę, kiszoną kapustę oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość dopraw bulionem WINIARY, solą i solidną ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu i dokładnie wymieszaj.
Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.