Niemal każdy kraj ma swój własny przepis na pierogi. Różnią się one kształtem, wielkością, nadzieniem, ale zwykle bazą jest podobne – miękkie i elastyczne ciasto, którym otulony jest farsz. Pierogi wareniki wywodzą się z kuchni ukraińskiej i szybko zyskują sobie fanów w innych regionach, zwłaszcza w miejscach, gdzie potrawy mączne są znane i lubiane prawie przez każdego.
Wareniki z mięsem i kapustą to sycące, aromatyczne danie – w sam raz na obiad lub podwieczorek. Te średniej wielkości pierogi mogą być serwowane na wiele sposobów (gotowane lub smażone) i podawane z różnymi dodatkami. Pierogi wareniki, znane też jako varenyky to samodzielne danie lub dodatek do zup, np. do czystego barszczu albo wyrazistego w smaku bulionu – wtedy robi się je w nieco mniejszym rozmiarze, żeby łatwiej było je jeść. Ale to nie wszystko. Jako osobny posiłek podaje się je z dodatkiem masła, okrasy z cebulki lub boczku albo kwaśną śmietaną. Wareniki ukraińskie występują też w wersji na słodko - wtedy sprawdzą się też jako smaczny, domowy deser, zamiast ciasta czy sklepowych słodyczy. Wybierz swoją ulubioną wersję i zaskocz swoich bliskich tą smaczną potrawą, inspirowaną kuchnią naszych sąsiadów.
Pierogi wareniki przygotowuje się podobnie do znanych nam pierogów. Ciasto zrobisz z mąki, wody, jajka i odrobiny soli. Musi być ono miękkie, elastyczne i łatwe do formowania – wtedy nie rozpadnie się podczas nadziewania ani w czasie gotowania lub smażenia. Początkowo wareniki ukraińskie nadziewane były głównie ziemniakami, ziemniakami i serem lub samą kaszą. Dodawano do nich produkty, które były tanie i łatwo dostępne w niemal każdym domu. To sprawiało, że było to pożywne danie dla całej rodziny, które można przygotować w większej ilości, gdy ktoś miał ochotę na dokładkę. Teraz pomysłów na wareniki jest znacznie więcej. Dziś prezentujemy przepis na wytrawne wareniki z mięsem i kapustą. W ten prosty sposób przygotujesz posiłek w stylu zero waste i wykorzystasz gotowane mięso, które zostało z poprzedniego dnia. Dzięki temu nic się nie zmarnuje. Nadal dobrze jest przygotować to danie z większej ilości składników – z powodzeniem można je mrozić i mieć gotowy obiad, gdy nie będzie czasu na spędzanie wielu godzin w kuchni.
Zainspiruj się naszym przepisem na wareniki z mięsem i kapustą i przygotuj to danie dla swoich bliskich. To będzie smaczny, rodzinny obiad, który szybko zniknie z talerzy. Sprawdź, jakie to proste!