Kuchnia ukraińska kryje w sobie wiele tajemnic i smacznych przepisów, które z powodzeniem możesz przygotować dla swoich bliskich. Dzięki temu wspólnie odkryjecie nowe smaki. To też sposób na urozmaicenie codziennego menu. Jednym z takich dań, które bardzo szybko znajdzie swoich fanów są wareniki z twarogiem i wiśniami. Wareniki ukraińskie (znane też jako varenyky) to nic innego jak słodkie pierogi wypełnione owocami i białym serem. Zaletą tego przepisu jest to, że wszystkie produkty są łatwo dostępne – zapewne masz je w swojej kuchni lub spiżarni, a jeśli nie – to z łatwością znajdziesz je w sklepie lub na bazarku. W tym wydaniu pierogi wareniki możesz serować zarówno na obiad, jak i na deser, a nawet kolację lub drugie śniadanie – wybierz swoją ulubioną porę. A gdy już pojawią się na stole, z apetytem zjedzą je zwłaszcza fani słodkości i miłośnicy dań mącznych.
Wareniki ukraińskie są uznawane za jedną z potraw narodowych (zaraz obok barszczu). Są smaczne, niedrogie i sycące, dlatego dobrze sprawdzą się jako codzienny obiad. Najczęściej spotyka się wersję gotowaną, ale tuż po przygotowaniu można je też krótko smażyć na głębokim tłuszczu, dzięki czemu są chrupiące. Początkowo wareniki ukraińskie były daniem wytrawnym – nadziewano je głównie ziemniakami lub kaszą, czyli tym, co było na wyciągnięcie ręki niemal w każdym domu lub tym, co zostało z obiadu z poprzedniego dnia. Dziś czas na nico mniej klasyczną wersję – co powiesz na wareniki z twarogiem i wiśniami? Zobacz nasz przepis i przekonaj się, jakie są pyszne! To ciekawa propozycja zwłaszcza na letni posiłek lub domowy deser inny niż ciasto czy sklepowe słodkości.
Sekretem tej potrawy jest miękkie, elastyczne ciasto. Ciasto na pierogi wareniki (varenyky) robi się podobnie do ciasto na znane nam pierogi z jagodami czy kapustą i grzybami. Wystarczy zaledwie kilka składników - mąka, woda, jajko i odrobina soli. Do tego owocowe nadzienie i pyszne danie gotowe. Wareniki z wiśniami możesz przygotowywać przez cały rok, niezależnie od sezonu na wiśnie – latem wykorzystaj świeże owoce, a zimą sięgnij po mrożone, które też dobrze się sprawdzą. Dodatek cukru wanilinowego WINIARY podkreśla smak i aromat całej potrawy. Takie połączenie sprawia, że nie sposób mu się oprzeć! Pierogi wareniki lub varenyky na słodko możesz zrobić też z innymi owocami, np. prażonymi jabłkami, borówkami, jagodami czy malinami oraz dodać do nich np. cynamon albo przyprawy korzenne, co jeszcze bardziej urozmaici ich smak. Odkryj swoją ulubioną wersję tego dania i ciesz się jego smakiem wspólnie z bliskimi!