Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Do miski wsyp mąkę i sól. Dodaj wodę oraz rozkłócone jajko, a następnie dokładnie wymieszaj ciasto – na początku widelcem lub łyżką, a jak składniki się połączą, zagnieć ciasto ręcznie. Odstaw na ok. 15 minut pod przykryciem.
Cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na patelni, aż stanie się słodka i rumiana. Dodaj do ziemniaków. Dopraw solą i pieprzem i utłucz porządnie. Farsz powinien być solidnie doprawiony pieprzem, najlepiej świeżo mielonym.
Ciasto podziel na kilka części. Z jeden z nich rozwałkuj cienki placek, a następnie wytnij w nim okrągłe placuszki. Na każdy z nich nałóż łyżeczkę farszu, a następnie zwiń na pół w kształt półksiężyca. Dokładnie ściśnij brzegi ciasta.
Tak przygotowane wareniki gotuj w osolonym wrzątku ok. 3-5 min.
Wareniki (varenyky) podawaj polane roztopionym masłem i z kwaśną śmietaną.