Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Przekąski świetnie sprawdzają się na rodzinnych uroczystościach, spotkaniach ze znajomymi albo wtedy, gdy odwiedzą Cię nieoczekiwani goście, a Ty chcesz zaserwować im coś do zjedzenia. Taką przekąską jest właśnie verrine, którą zrobisz w niecałe 20 minut. Potem wystarczy godzina w lodówce i gotowe. To wystarczy, żeby zaskoczyć Twoich bliskich.
Verrine – przekąska na każdą okazję
Verrine w tłumaczeniu oznacza szklany pojemnik (słoik lub szklaneczkę). W tym przypadku jest to określenie naczynia, w którym serwujemy tę przekąskę. Najlepsze będą przezroczyste, szklane naczynia ukazujące wszystkie kolorowe warstwy tej przystawki.
Verrine można przygotować zarówno w wersji na słodko, jak i na słono. My dziś mamy dla Ciebie wytrawną wersję tej przystawki. Głównymi składnikami są szpinak, pomidory i serek mascarpone. Dla chrupkości dodamy orzechy pinii (możesz je zastąpić podprażonymi ziarnami słonecznika).
Takie małe co nieco sprawdzi się zarówno na domówce, spotkaniu przy grillu czy wielu rodzinnych uroczystościach, gdy chcemy zaserwować naszym gościom coś naprawdę wyjątkowego.
Przygotuj żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Szpinak drobno posiekaj i wymieszaj z 1/3 żelatyny. Przelej do 8 szklanek i wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Mascarpone wymieszaj z 1/3 pozostałej żelatyny. Dobrze wymieszaj trzepaczką. Dodaj posiekane i podprażone orzeszki piniowe i wlej do szklanek. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Resztę żelatyny wymieszaj z pomidorami i przelej do szklanki. Wstaw do lodówki na 1 godzinę.
Tuż przed podaniem posyp prażonymi orzeszkami piniowymi na wierzchu!