Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Herbatniki zmiksuj w blenderze na pył. Masło roztop i wlej do rozdrobnionych herbatników. Całość połącz łyżką, a następnie przełóż do formy, wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczkową masą pokryj dokładnie zarówno spód, jak i boki tortownicy. Wyrównaj i włóż formę do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Twaróg sernikowy (koniecznie w temperaturze pokojowej) zmiksuj razem z cukrem i budyniem waniliowym. Na koniec dodaj jajka i śmietankę. Zmiksuj krótko (tylko do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę serową przełóż delikatnie do przygotowanej wcześniej tortownicy.
Sernik piecz przez ok. 70 minut w temperaturze 150 stopni (najlepiej w kąpieli wodnej - dużą blaszkę z gorącą wodą należy ustawić na najniższym poziomie piekarnika, a sernik na kratce wyżej). Po upłynięciu wskazanego czasu uchyl delikatnie drzwiczki piekarnika i zostaw sernik do całkowitego wystygnięcia.
Gdy sernik ostygnie wyciągnij go z tortownicy i włóż do lodówki na kilka godzin, by osiągnął odpowiednią konsystencję.
By przygotować krem cytrynowy do garnuszka wlej jajko, żółtka i sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Całość zamieszaj starannie rózgą kuchenną, a następnie wstaw na mały gaz. Gotuj przez ok. 6-8 minut (ciągle mieszając). Masa po tym czasie powinna zrobić się gęsta. Ściągnij następnie garnek z gazu i od razu dodaj do gorącego kremu masło (posiekane na mniejsze kawałki). Mieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego ostygnięcia.
Przed podaniem sernik pokryj warstwą cytrynowego kremu, a wierzch ozdób malinami i borówkami. Opcjonalnie całość można dodatkowo posypać delikatnie cukrem pudrem.