Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Z pewnością pojawiają się dni, w których czujemy kompletną pustkę w głowie, jeśli chodzi o pomysł na obiad. Szukamy inspiracji w sieci, a także pomysłów na to, w jaki sposób możemy zaskoczyć naszych bliskich i samych siebie smakowitym daniem, którego wcześniej nigdy nie przygotowaliśmy. Okazuje się więc, że fenomenalnym pomysłem będą warzywa z bułką tartą. Z pewnością danie to możemy kojarzyć w nieco innej wersji. Wiele osób korzysta wyłącznie z fasolki szparagowej, która podsmażana jest na masełku z przyrumienioną bułką tartą. Okazuje się jednak, że możemy śmiało wykorzystać także inne warzywa, a dzięki temu stworzymy nie tylko wyśmienitą przystawkę, ale także pożywne i zdrowe danie główne!
Warzywa na patelnie z bułką tartą - obiad gotowy w kilka minut!
Warzywa z bułką tartą to obiad, który możemy przygotować w zaledwie kilka minut i to bez zbędnego wysiłku. Jeśli mamy ochotę, możemy skorzystać z warzyw sezonowych. W sklepach spożywczych z pewnością znajdziemy świeżą, czerwoną paprykę, marchewkę, fasolkę szparagową oraz inne smakołyki. Jeśli jednak chcemy maksymalnie skrócić sobie czas przygotowania, to zdecydujmy się na gotowe mieszanki warzyw, które wymagają jedynie rozmrożenia na patelni. Doprawienie ich masełkiem i bułką zajmie jedynie kilka minut, a my będziemy mogli cieszyć się wręcz błyskawicznym obiadem. Dodatkowo, warzywa na patelnie z bułką tartą będą smakować tak samo dobrze, jakbyśmy skorzystali z warzyw świeżych!
Warzywa z bułką tartą - zaskocz swoich gości!
Polska kuchnia przyzwyczaiła nas już do tego, że obiad musi być "mięsny". Na polskich stołach nigdy nie brakowało drobiu, wieprzowiny, a nawet i wołowiny. Spożywanie mięsa faktycznie stało się już dla nas tradycją. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości, to zdecydujmy się właśnie na warzywa na patelnie z bułką tartą. Jest to danie pożywne, mimo tego, że brak jest w nim mięsnych dodatków. Z pewnością nam ono posmakuje!
Warzywa na patelnie z bułką tartą - z czym można je podawać?
Warzywa z bułką tartą są daniem kompletnym. Nie musimy więc silić się na to, by znaleźć do nich konkretne dodatki. Jeśli jednak chcemy sprawić, by warzywna potrawka była bardziej sycąca, to bez najmniejszego problemu możemy ją zaserwować z pieczonymi lub gotowanymi ziemiankami. Z pewnością sprawdzi się tutaj także dodatek białego ryżu czy różnego rodzaju grube kasze. Warzywa z bułką tartą możemy więc zjeść z tym, co najbardziej trafia w nasze preferencje smakowe!
Dynię obrać, usunąć miąższ, pokroić na kawałki. Na patelni rozgrzać masło, wsypać pokrojoną w słupki paprykę, smażyć około 5-8 minut. Następnie do podsmażonej papryki dodać pokrojoną dynię i bakłażan, smażyć do miękkości, oprószyć solą i pieprzem.
Fasolkę szparagową umyć, oczyścić i ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, ostudzić, pokroić na kawałki. Fasolkę dodać do miękkich warzyw.
Oprószyć bułką tartą i podsmażyć do lekkiego zrumienienia się bułki.
Warzywa podsmażone na maśle z bułką tartą podawać same lub jako dodatek do obiadu.