Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Zagotowujemy wodę w garnku, dodajemy sól i łyżeczkę cukru. Kiedy woda zawrze, wrzucamy umyte różyczki kalafiora, gotujemy około 2 minutki od momentu zagotowania. Odcedzamy na sicie.
Ponownie doprowadzamy wodę do wrzenia, wrzucamy brokuły i od momentu zagotowania gotujemy dosłownie minutkę. Odcedzamy.
Pora kroimy w grube półtalarki.
Małą tortownicę lub naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, układamy warzywa. Oprószamy lekko solą i pieprzem.
Przygotowujemy sos beszamelowy: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i mieszając smażymy, aż zacznie bulgotać. Dolewamy powoli mleko i energicznie mieszamy tak, aby nie było grudek. Zagotowujemy.
Odstawiamy z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Do sosu dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowanym sosem zalewamy warzywa.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Zapiekamy do uzyskania złotej skorupki (około 30 minut).