Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbkę umyj osusz i oczyść. Następnie zalej cydrem i odstaw na min. godzinę.
Jabłka pokrój w ćwiartki i pozbądź się gniazd nasiennych, a następnie przekrój je jeszcze raz na pół.
Na patelni rozpuść łyżkę masła i obsmaż jabłka. Pod koniec smażenia dodaj majeranek.
Na tej samej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju. Wątróbkę odsącz i osusz, a następnie obsmaż, aby była rumiana.
Przełóż do osobnego naczynia, a na patelnię wsyp pokrojoną w piórka cebulę. Cebulę smaż dużym ogniu aż będzie rumiana.
Pod koniec smażenia dodaj cukier i smaż aż zacznie się karmelizować. Całość zalej pozostałym po marynowaniu cydrem i smaż aż płyn odparuje o połowę.
Do sosu przełóż wcześniej obsmażone wątróbki i jabłka. Całość duś jeszcze przez 5-10 min.
Na koniec dodaj odrobinę masła i posiekaną natkę pietruszki.