Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wątróbka wieprzowa od zawsze była jednym z bardziej kontrowersyjnych produktów spożywczych. Choć w kuchniach staropolskich, a także w kuchni bawarskiej oraz litewskiej zajadano się nią od pokoleń, to jednak w Polsce nie została ona przyjęta z dużym uznaniem. Szczególną awersję do tego typu przysmaku przejawiali ludzie młodzi, którzy nawet nie chcieli go posmakować. Jednak wątróbka wieprzowa z cebulką duszona stale zyskuje sobie na popularności, a kluczem od wydobycia z niej pełni smaku jest jej odpowiednie przygotowanie. Dzięki temu, nawet najbardziej wybredna grupa smakoszy, z pewnością zapomnie o swoich wcześniejszych uprzedzeniach!
Wątróbka wieprzowa z cebulką - przepis prosty i logiczny!
Wątróbka wieprzowa z cebulką - przepis wbrew pozorom jest bardzo prosty. Do wykonania tego dania potrzebne jest nam jedynie kilka składników, a także odrobina cierpliwości. Nawet jeśli nie mamy większego doświadczenia w kuchni, to przecież wiemy, jak pokroić wątróbkę w plasterki, ułożyć ją w naczyniu żaroodpornym i doprawić. Sam przepis na wątróbkę wieprzową z cebulką duszoną jest banalnie prosty, a my nie musimy się o nich martwić! Z pewnością wszystko podczas przygotowywania pójdzie zgodnie z planem.
Wątróbka wieprzowa z cebulką duszona - sprawdzone danie na każdą okazję!
Nie mamy aktualnie pomysłu na obiad? Szukamy oryginalnego i wyjątkowego przepisu na specjalną okazję? Otóż w obu sytuacjach to właśnie wątróbka wieprzowa z cebulką duszona sprawdzi się najlepiej! Danie to, dzięki dodatkowi odpowiednich przypraw i pomidorków staje się wyjątkowo aromatyczne, a także jest w stanie oddać głębie smaku, która może nas pozytywnie zaskoczyć! Wystarczy odrobina cierpliwości, a przygotujemy fenomenalną potrawę na klasyczny, rodzinny obiad, niezapowiedzianą wizytę gości, a także na przyjęcie urodzinowe lub inne.
Wątróbka wieprzowa z pomidorkami i cebulką - z czym można ją podawać?
Wątróbka wieprzowa z cebulką to przepis, który jest sposobem na kompletne danie główne. Wystarczy jedynie zdecydować się na dodatek młodych ziemniaczków lub nawet i ryżu. Dzięki temu klasyczna wątróbka stanie się jeszcze bardziej pożywna. Niektórzy przysmak ten serwują w towarzystwie chrupiącego pieczywa - to również jest jednym z lepszych pomysłów. Możemy zdecydować się także na dodatek zasmażanych buraczków czy piklowanych warzyw w formie sałatki. W tym wypadku wszystko już zależy od nas i naszych preferencji!
Zawartość torebki WINIARY POMYSŁ NA… kotlety mielone z cebulką rozmieszaj w ok. 1/2 szklanki wody i pozostaw na ok. 5 minut, aby napęczniała w niej bułka tarta. Pokrój cebulę i pomidory w plasterki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania, tak, aby plasterki na siebie nachodziły. Posól, nałóż połowę rozpuszczonego POMYSŁU NA… i skrop odrobiną oleju. Zapiekaj przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.
Wątróbkę pokrój w plastry i dopraw solą i pieprzem. Naczynie z warzywami wyjmij z piekarnika i równomiernie rozłóż w nim wątróbkę. Wlej resztę POMYSŁU NA... i pozostały olej.
Naczynie z wątróbką wieprzowa z cebulką i pomidorami wstaw ponownie do piekarnika i zapiekaj całość przez 10 minut, aż bułka tarta będzie chrupiąca i złocista. Podawaj danie na ciepło.