Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegańska zupa z bobem o pięknym zielonym kolorze przyciągnie do stołu nie tylko wegan i wegetarian. Apetyczne ziarenka bobu zostały pozbawione łupinek, w których prezentują się mniej apetycznie, za to są zdecydowanie zdrowsze. W łupinkach bobu kryje się mnóstwo cennych witamin, a przecież i tak część z nich stracimy podczas gotowania. Jeśli więc szarobury kolor bobu ugotowanego w łupinkach nie jest przeszkodą, pomińcie obieranie bobu podczas przygotowania zupy.
Wegańska zupa z bobem gotuje się szybko, jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad w zabieganym tygodniu. Dzięki wysokiej zawartości białka zupa jest treściwa i zaspokoi głód na dłuższy czas.
Zabieliłam zupę śmietanką kokosową. Moim zdaniem dodała potrawie bardzo przyjemny i delikatny orientalny charakter, który można jeszcze bardziej podkręcić dodając do zupy zamiast soku z cytryny sok z limonki.
Do przygotowania wegańskiej zupy z bobu można wykorzystać także bób łuskany.
Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy.
W garnku zagotowujemy 1 l wody, dodajemy łyżeczkę soli i cukru, dorzucamy bób i kilka gałązek koperku. Gotujemy 5 minut. Odcedzamy bób, wywar zachowujemy.
Marchewkę, pietruszkę i kawałek selera ścieramy na tarce o małych oczkach. Cebulkę drobno siekamy. Krótko podsmażamy tak przygotowane warzywa na jednej łyżce oliwy.
Podsmażone warzywa dodajemy do garnka z wywarem. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości warzyw, ok. 15 minut.
Ostudzony bób obieramy z łupinek. Siekamy kilka gałązek koperku. Wrzucamy na patelnię z lekko rozgrzaną oliwą bób i koperek, chwilę smażymy. Dodajemy przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i jeszcze pół minuty smażymy, mieszając.
Podsmażony bób dodajemy po koniec gotowania do garnka z zupą.
Doprawiamy zupę solą morską, świeżo mielonym pieprzem i sokiem z cytryny. Zabielamy śmietanką kokosową. Posypujemy posiekanym koperkiem i szczypiorkiem.