Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Gęsta, aromatyczna zupa z kalafiora i selera z dodatkiem grzybów to przepis na smaczny obiad, który przygotujesz bez większego wysiłku. Takie danie możesz zaserwować swoim bliskim – będą zaskoczeni tym smakiem i prostotą przygotowania. Masz chęć ugotować z nami taką zupę? Zobacz przepis poniżej!
Zupa-krem – pomysł na pożywny obiad
Zupy-kremy to świetny sposób na wykorzystanie warzyw, które akurat masz w lodówce lub w spiżarni. Do przygotowania naszej zupy potrzebujesz 250 g kalafiora, 425 g selera i trochę cebuli. Do tego bulion, który zrobisz w kilka chwil na bazie bulionu warzywnego WINIARY i przypraw. Smak podkręcą upieczone w piekarniku grzyby – my wybraliśmy shiitake, ale zamiast nich możesz dodać np. po pieczarki czy boczniaki.
Danie w sam raz na jesień
Taka rozgrzewająca zupa idealnie sprawdzi się w czasie chłodnych, jesiennych lub zimowych dni. Ale jeśli chcesz, możesz ją przygotować też o innej porze roku. To przepis, który zawsze warto mieć pod ręką, gdy chcesz zjeść coś dobrego. Wypróbuj nasz przepis na wegańską zupę kalafiorowo-selerową z dodatkiem aromatycznych grzybów. Smacznego!
Rozgrzej piekarnik do 200°C góra/dół (lub do 170°C z termoobiegiem). Wyłóż blachę papierem do pieczenia.
Obierz cebulę i pokrój ją w kostkę. Kalafior umyj i podziel na małe różyczki. Seler umyj, obierz i pokrój w kostkę.
W rondelku rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę. Dodaj różyczki kalafiora i kawałki selera. Całość krótko podsmaż. Wlej wodę, dodaj bulion warzywny WINIARY. Doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez ok. 20-25 minut.
W międzyczasie oczyść i pokrój grzyby shiitake. Wymieszaj je z oliwą z oliwek i solą morską. Rozłóż kawałki grzybów na blasze do pieczenia i piecz w piekarniku przez ok. 20 minut. W czasie pieczenia przemieszaj grzyby. Szczypiorek umyj, osusz i posiekaj.
Ugotowaną zupę zmiksuj blenderem, aż będzie gładka. Dopraw ją pieprzem i sosem sojowym. Wlej zupę do miseczek, na wierzchu rozłóż grzyby i posiekany szczypiorek.