Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Prosta i sycąca zupa z soczewicy czerwonej z wędzonym tofu to nie tylko propozycja dla wegan, ale dla wszystkich, którzy zimową porą potrzebują dobrze zjeść. Zupa, choć nie ma w niej ani grama mięsa, jest naprawdę sycąca. Soczewica i wędzone tofu to świetne źródło białka roślinnego, którego nie może zabraknąć w diecie wegańskiej, a i w każdej innej jest mile widziane.
Czerwona soczewica szybko się gotuje, więc przygotowanie zupy zajmie naprawdę tylko chwilę. Zanim rozgrzejecie się po długim zimowym spacerze, zupa będzie już na Was czekać na stole. Dobrze doprawiona rozgrzewającym imbirem i chili sprawi, że krew zaczyna szybciej krążyć w żyłach, a nam w okamgnieniu robi się przyjemnie ciepło. Jesienią i zimą nie ma lepszej zupy!
Zupa z soczewicy powinna być gęsta, łyżka ma w niej stać. Jedna porcja ma sycić na długo, ale to oczywiście nie znaczy, że nie będzie chętnych na dokładkę. Z podanej ilości składników przygotujecie 4 porcje zupy. Przezornie można podwoić ilość składników ?
Poznaj inne wege propozycje:
Zupa czosnkowa z klopsikami z tofu
Wegetariańska zupa tajska
Wegański krem z pieczarek
Chowder z batatów i pieczonego selera
Zupa miso ramen z tofu
Cebulę siekamy, podduszamy na niewielkiej ilości oliwy z dodatkiem szczypty chili papryki wędzonej, kurkumy i kuminu.
Dodajemy posiekane ząbki czosnku, krótko smażymy, aż czosnek uwolni swój aromat.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę marchewkę i pietruszkę, podlewamy wywarem, dodajemy szczyptę soli, liść laurowy i ziele angielskie, gotujemy 10 minut.
Dodajemy do garnka soczewicę, gotujemy 10 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, gotujemy chwilę.
Dodajemy obrany i starty na tarce o drobnych oczkach imbir (imbir łatwo obrać, zeskrobując skórkę łyżeczką).
Zupę doprawiamy sokiem z cytryny.
Wędzone tofu kroimy w kostkę, oprószamy słodką papryką, podsmażamy na suchej patelni. Dodajemy do zupy na talerzach. Dekorujemy zieleniną.