Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegańska zupa z soczewicy z kaszą bulgur i przecierem pomidorowym to moje ostatnie odkrycie kulinarne! Inspirację podrzuciła mi znajoma, które uciekła przed zimą do Turcji. Ezogelin çorbası – tak brzmi oryginalna nazwa tej zupy, to danie sycące i zaskakujące proste w przygotowaniu. Soczewica z kaszą gotują się niemalże same. Prosta kompozycja składników daje z kolei naprawdę ciekawe doznania smakowe. Lista zakupów ucieszy wszystkich wegan.
W Turcji ezogelin çorbası doprawiana jest zwykle porządną ilością chilli. Jako że w tym miesiącu na blogu pojawiło się już sporo ostrych i rozgrzewających przepisów, tym razem postanowiłam dosypać jednie słodkiej papryki. I wiecie co? Kremowa i pomidorowa smakuje wyśmienicie. Zajadają się nią także dzieciaki. Jeśli jednak lubicie ostre smaki, śmiało wkrójcie chilli w pierwszej fazie szklenia warzyw.
Z podanych proporcji przygotujecie ok. 4 porcji zupy.
Gotowi na kolejne wege propozycje?
Cebulę, czosnek i imbir obrać. Drobno posiekać.
Tak przygotowane warzywa zeszklić na oliwie w dużym garnku.
Soczewicę i kaszę bulgur przepłukać zimną wodą. Dodać do garnka. Dorzucić susz warzywny.
Całość dobrze wymieszać, dodać kurkumę i słodką paprykę, zalać połową bulionu.
Gotować na małym ogniu – przez ok. godzinę – aż kasza i soczewica będą miękkie. W trakcie gotowania – kiedy soczewica i kasza wchłoną bulion, dolać pozostały.
Pod koniec gotowania dodać przecier pomidorowym oraz suszoną miętę. Dobrze wymieszać.
Zupę obficie doprawić solą i pieprzem. Jeśli będzie zbyt gęsta – rozcieńczyć wodą.