Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Szukasz przepisu na niebanalne, wegańskie danie, które zaskoczy Twoich bliskich. Mamy dla Ciebie przepis na smaczny poke bowl z tofu, ryżem, mnóstwem warzyw i owoców. To świetny pomysł na lekki obiad – zwłaszcza w czasie letnich upałów. Sprawdź, jak przygotować to danie i zrób je razem z nami.
Poke bowl – miska pełna smaku
Poke bowl to jeden z popularnych obecnie trendów kulinarnych, który przybył do nas z Hawajów. Nazwa dania pochodzi od słowa poke, które oznacza pokrojone w kostkę i zwykle odnosi się do ryby oraz innych składników tworzących tę potrawę. W klasycznej wersji przygotowuje się to danie właśnie z dodatkiem surowej ryby, ale my mamy dla Ciebie przepis na wegańską miskę pełną pyszności. Podstawą poke bowl są ugotowany ryż, wspomniana wcześniej ryba i ulubione dodatki, jak warzywa, owoce, tofu, zioła, orzechy czy pestki. Całość uzupełnia aromatyczny sos.
Poke bowl w wegańskim wydaniu
Spróbuj naszej wegańskiej miski z ryżem, mango, awokado, czerwoną kapustą, marchewką tofu i szpinakiem. To pyszne połączenie chrupiących, słodkich oraz wytrawnych, składników, które świetnie do siebie pasują. Tak przygotowany poke bowl możesz zjeść na obiad lub kolację albo zabrać ze sobą na wynos, np. jako lunch do pracy. Smacznego!
Przygotuj dziki ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Sałatę lodową i czerwoną kapustę po umyciu pokrój w cienkie paski. Szpinak i kiełki dokładnie umyj i osusz. Marchewki obierz, a następnie pokrój je w szerokie paski za pomocą obieraczki do warzyw. Mango pokrój w kostkę. Usuń pestkę z awokado, wyjmij miąższ ze skórki i pokrój go w paski.
Przygotuj sos sojowo-sezamowy: w misce wymieszaj sos sojowy z wodą, przyprawą MAGGI i olejem sezamowym.
Tofu pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i smaż na nim tofu, aż będzie chrupiące. Odstaw je na chwilę do ostygnięcia, a potem zamarynuj kawałki tofu w dressingu sojowo-sezamowym. Sałatę lodową i czerwoną kapustę wymieszaj w misce z octem balsamicznym, oliwą z oliwek i dopraw do smaku np. ulubionymi ziołami.
Ugotowany ryż rozłóż do 4 misek. Połóż sałatkę na wierzchu i udekoruj przygotowanymi warzywami i owocami. Rozłóż tofu z sosem sojowo-sezamowym i posyp całość orzeszkami ziemnymi oraz czarnym sezamem.