Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Masz idealny przepis na bezmięsną pieczeń, ale wciąż brakuje Ci odpowiedniego sosu? Wypróbuj nasz pomysł na wegański sos, który świetnie smakuje m.in. z pasztetem z soczewicy albo z knedlami czy parowanymi kluskami. Sprawdź, jak w prosty i smaczny sposób urozmaicić swoje codzienne posiłki. Nie przegap tego przepisu!
Wegański sos pieczeniowy – idealny dodatek do bezmięsnych dań
Sos pieczeniowy to klasyczny dodatek głównie do mięsnych potraw. A co powiesz na klasykę w wersji z lekkim twistem, czyli wegański sos pieczeniowy? Bazą są warzywa, zioła, przyprawy i bulion warzywny WINIARY, które razem tworzą doskonałe połączenie.
Jeśli szukasz pomysłu na to, jak podkręcić smak posiłków, zwłaszcza tych bezmięsnych, mamy coś w sam raz dla Ciebie. Nasz aromatyczny, kremowy sos wegański pełen różnorodnych smaków i aromatów pasuje do wielu potraw, jak np. wege pasztety, pieczenie, kotlety ziemniaczane, a nawet placuszki. Będzie też super dodatkiem do mącznych dań – klusek śląskich i kopytek. Ale to nie wszystko... Jeśli chcesz, możesz go też serwować do ulubionych dań mięsnych. Smacznego!
Cebule obierz i pokrój w plasterki. Pieczarki oczyść i też pokrój w plasterki. Marchewki umyj, obierz i pokrój w kostkę. Tymianek umyj i osusz.
W rondelku rozgrzej olej. Podsmaż na nim cebulę i pieczarki. Dodaj pokrojoną w kostkę marchewkę, gałązki tymianku i liść laurowy. Smaż przez chwilę.
Mąkę rozmieszaj w wodzie, czerwonym winie i bulionie warzywnym WINIARY. Dodaj musztardę, sos sojowy, cukier trzcinowy. Wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na małym ogniu przez około 20 minut.
Wyjmij listek laurowy i gałązki tymianku. Sos zmiksuj blenderem. Jeśli sos będzie zbyt rzadki, wlej go znów na patelnię i zagotuj, aby zgęstniał. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Sos podawaj np. do wegańskich pieczeni lub pasztetów.