Ustawiaj preferencje żywieniowe
Twórz listy zakupów
Zachowaj sprawdzone przepisy
Oszczędzaj czas
Odkryj więcej funkcjonalności My Menu Plan tutaj!
Liczba porcji została zmieniona. Czas przygotowania może być inny. Więcej informacji na temat wielkości porcji znajdziesz
Pamiętaj, że jeśli liczba porcji zostanie zwiększona, czas gotowania może się wydłużyć! Używaj wody i przypraw oszczędniej, zawsze możesz dodać ich więcej w późniejszym etapie.
Wegańskie curry to ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji tej potrawy. Bardzo często do curry dodaje się kawałki kurczaka, krewetki lub rybę. My dziś mamy dla Ciebie przepis na bezmięsny posiłek inspirowany kuchnią indyjską. Chcesz wiedzieć, jak go przygotować? Sprawdź nasz przepis na curry wegańskie z groszkiem, marchewką i mlekiem kokosowym.
Curry (kari) - sos
Samo słowo curry oznacza nie konkretną potrawę, ale sposób jej przygotowania. Nazwa curry pochodzi od słowa „kari”, czyli „sos”. Jest to zatem sos z różnymi dodatkami – warzywami, mięsem, owocami morza i przyprawami. Curry to też mieszanka suchych przypraw kojarzona głównie z kuchnią indyjską. W tym przypadku również nie ma jednej, powtarzalnej listy składników tej przyprawy. Możemy w niej znaleźć m.in. kurkumę, imbir, chili, pieprz, a także cynamon, czosnek czy goździki. Dzięki tak różnorodnym produktom curry jest bardzo aromatyczne i bogate w smaku.
Curry – danie w stylu zero waste
Do zrobienia wegańskiego curry z mleczkiem kokosowym potrzebujesz zaledwie kilku składników. Z powodzeniem możesz dodać też inne warzywa, korzystając z tego, co masz w swojej kuchni. Dzięki temu nic się nie zmarnuje.
Szukasz innych przepisów na jednogarnkowe dania lub potrawy inspirowane kuchniami świata? Na stronie WINIARY znajdziesz wiele inspiracji. Zapraszamy do wspólnego gotowania!
Dynię hokkaido umyj, przekrój na pół, usuń nasiona, a pozostały miąższ pokrój w kostkę. Marchewki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Dymkę również opłucz i drobno pokrój.
W rondelku rozgrzej olej słonecznikowy. Przez ok. 5 minut podsmażaj na nim pokrojoną dynię i marchewkę. Dodaj krążki dymki oraz groszek i dalej podsmażaj. Dodaj curry i dokładnie wymieszaj.
Rozpuść bulion warzywny WINIARY w ciepłej wodzie, dolej mleko kokosowe. Tak przygotowanym płynem zalej podsmażone warzywa. Gotuj całość na małym ogniu przez ok. 5-8 minut, aż warzywa będą miękkie. Następnie sparz cytrynę i zetrzyj z niej skórkę.
Wyciśnij sok z połówki cytryny i dodaj go do curry. Upraż wiórki kokosowe na patelni bez dodawania tłuszczu. Uprażonymi wiórkami posyp gotowe curry. Danie możesz też podać z chrupiącą bagietką.